Vijesti

Otvoren konkurs za Graditeljsku nagradu CEMEX

Najveći regionalni proizvođač građevinskog materijala CEMEX otvorio je konkurs za dodjelu Graditeljske nagrade CEMEX koja predstavlja priznanja za izuzetna građevinska i arhitektonska postignuća.

Ovogodišnji konkurs za Graditeljsku nagradu CEMEX biće otvoren do 23. aprila, nakon čega će Odbor nagrade u junu dodijeliti priznanja najboljim prijavljenim radovima. Kako je zbog pandemije bolesti COVID-19 prošle godine konkurs bio otkazan, tako ove godine učestvovati mogu svi arhitekti i građevinari s projektima koji su završeni tokom posljednje tri godine, 2018., 2019. i 2020. Projekti prijavljeni prošle godine razmatraće se ove godine, a oni koji su prijavu ostavili nepotpunom moći će je dovršiti tokom ovog konkursa. 

Nagrade se dodjeljuju u četiri glavne kategorije: Stambene građevine, Javne i poslovne građevine, Infrastrukturne građevine i Zajednički prostori. Osim toga dodjeljuju se i četiri posebna priznanja za Održivu gradnju, Inovacije u graditeljstvu, Univerzalnu pristupačnost i Društvenu vrijednost. 

Pravo na učešće imaju projekti pri čijoj je izradi korišteno najmanje pedeset posto CEMEX-ovih proizvoda, a karakteristike koje će se uzimati u obzir pri ocjenjivanju projekta su arhitektonsko rješenje, projekat konstrukcije, postupak gradnje, cjelovita održivost te ostalo.


I ovogodišnju Graditeljsku nagradu CEMEX prati slogan "Ideje koje grade život". Kompanija prepoznaje one radove koji počinju kao obične ideje, a završavaju kao građevinski projekti koji daju vrijednost krajnjim korisnicima. Takmičenje nastoji podstaknuti kreativnost i razvoj bolje prakse gradnje, te ističe inovacije koje će postati novi standardi izgradnje u budućnosti.

Pobjednički projekti  predstavljaće uspjehe arhitekture i graditeljstva Bosne i Hercegovine na priznatom međunarodnom konkursu, globalnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX (CEMEX Building Award) koja će se krajem godine održati u Meksiku, ovoga puta isključivo u online prenosu.

Detaljnije podatke o natječaju za Graditeljsku nagradu CEMEX možete pogledati na sljedećoj poveznici www.cemex.hr/graditeljska-nagrada-cemex.

###

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje kompanije CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje CEMEX-ovog aktivnog učešća u međunarodnoj graditeljskoj kulturi.

Proizvodi kompanije CEMEX Hrvatska d.d. prisutni su na tržištu Bosne i Hercegovine već decenijama, a od 2006. godine kompanija djeluje na tržištu BIH kroz vlastitu kompaniju CEMEX BH d.o.o.

Na posljednjem globalnom izdanju Graditeljske nagrade CEMEX održanom 2019. godine Kuća 4 iz Banja Luke osvojila je treće mjesto u kategoriji Stambene građevine u konkurenciji više od 400 građevinskih projekata iz cijelog svijeta. 

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog