Društvo

Saradnja koja traje

Jedan od Frontalovih dugogodišnjih saradnika je i magistar evropskih integracija Denis Čarkadžić. Naša saradnja počela je njegovim učešćem i pobjedom na prvom Frontal Blog Challenge održanom na Kozari 2017. godine, već na sljedećem bio je jedan od predavača.

Od 2017. godine piše na našem blogu, a njegovi tekstovi i teme koje je obrađivao pišući na Frontalu i i danas su više nego aktuelni. Na ovom linku možete pročitati Čarkadžićeve tekstove pisane na Frontalovom blogu, a ovom prilikom izdvajamo tekst Moguće trase nemogućeg autoputa Beograd-Sarajevo u kojem objašnjava zašto ovaj projekat remeti i nagriza matricu na osnovu koje vladaju etno-nacionalne elite u BiH, te onaj pod naslovom Izbor Denisa Šulića je izbor koji treba pozdraviti u kojem na sebi svojstven način obesmišljava izbor na osnovu etničke pripadnosti ukazujući na široke mogućnosti manipulacije u tom smislu. 

Pored toga, Čarkadžić je u okviru saradnje sa Frontalom imao priliku realizovati niz veoma zanimljivih intervjua sa političkim ličnostima i javnim ličnostima iz Bosne i Hercegovine. Tako su naši čitaoci imali priliku pratiti zanimljive i korisne razgovore sa sudijom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Varisom Vehabovićem, nekadšnjim vršiocem dužnosti predsjednika Panevropske unije BiH Harisom Ćutahijom kao i nizom kandiata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na Opštim izborima 2018. godine.

Ovom prilikom posebno bi izdvojili i niz reportaža koje je, u saradnji sa Frontalovim timom, Čarkadžić pisao u sklopu projekta Izgubljeni u tranziciji, gdje smo pažnju javnosti skretali na probleme, izazove ali i nesumnjivi potencijal jednog broja nerazvijenih opština širom Bosne i Hercegovine. Može li se od Jezera napraviti mala Švajcarska, U Han Pijesku i trafike teško opstaju, Prirodna i istorijska blaga izgubljena u kladanjskim šumama ili Ljubinje pod krošnjom vječno zelenog Hrasta samo su neke od reportaža u okviru navedenog projekta kojim su mapirani glavnih socio-ekonomskih problemi u odabranim opštinama u BiH, a koji su pored ostalih objavljeni i na web stranici ambasade Republike Češke u Sarajevu koja je dala podršku ovom projektu.

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog