Društvo

Preminuo Predrag Živković Tozovac

U Beogradu je u 86. godini umro čuveni pjevač narodne muzike Predrag Živković Tozovac. Tozovac je preminuo na VMA od posljedica borbe sa korona virusom.

Tozovac je rođen 22. januara 1936. godine u Kraljevu. Njegov otac Svetozar-Toza bio je čuveni predratni harmonikaš po kome je Tozovac dobio nadimak.

Oca Tozu, koji je do rata držao i kafanu u Mataruškoj Banji streljali su Nijemci 1941. godine. Na harmonici koja mu je ostala od oca, Tozovac je, kako bi zaradio za život, počeo je da svira sa samo 10 godina.

Pored harmonike, naučio je da svira bubnjeve i trubu. Završio je gimnaziju i studije ekonomije.

Prve singlove je snimio 11. juna 1965. godine a pažnju javnosti skrenuo je pesmom "Ispod lipe, kraj potoka" koju je snimio 1967. godine. Iste godine snima četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić.

Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobjeđuje na Pesmi leta kompozicijom "Mirjana". Sljedeće godine opet pobeđuje pjesmom "Oči jedne žene" i potvrđuje status najpopularnijeg pjevača.

Godine 1972. pjeva pjesmu "Jeremija", koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pjesme, zbog čega biva prinuđen da se skloni kod prijatelja u Njemačku. Nakon dvije godine vraća se u Srbiju, vlasti mu oduzimaju pasoš, ali Tozovac ostaje miljenik publike i nastavlja da pjeva.

Pored mnogo održanih koncerata i TV emisija pjevao je i u duetu sa: Predragom Gojkovićem Cunetom, Miroslavom Ilićem, Lepom Lukić, Mirom Vasiljević i drugim. Osamdesetih godina, zajedno sa Predragom Gojkovićem Cunetom i glumicom Zlatom Petković bio je voditelj čuvene Folk parade.

Oktobra 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva, a 24. avgusta 2018. godine, na koncertu održanom povodom šezdeset godina Radio televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radio Beograda.

Mjesto i vrijeme sahrane Predraga Živkovića Tozovca biće naknadno saopšteni. 


Izvor: rts.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog