Region

U Torlaku počela proizvodnja ruske vakcine Sputnjik V

Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) objavio je na svom sajtu da je sa Institutom "Torlak" pokrenuo proizvodnju ruske vakcine Sputnik V u Srbiji.

Srbija je, navodi ruski fond, postala prva država u južnoj Evropi koja proizvodi Sputnik V.  Proizvodnja Sputnika V u Srbiji zadovoljava najbolje standarde u proizvodnji vakcina, navodi se na sajtu RDIF.

Vakcina bi se, dodaju. kasnije mogla izvesti u druge zemlje regiona.

Vakcinacija protiv koronavirusa ruskom vakcinom započela je u Srbiji 6. januara 2021. godine, podseća ruski fond.

Do danas je Sputnjik V registrovan u 60 zemalja širom svijeta sa ukupnom populacijom od tri milijarde ljudi, navodi fond i dodaje da efikasnost Sputnjika V iznosi 91,6%, „što potvrđuju podaci objavljeni u Lancetu, jednom od najstarijih i najcjenjenijih medicinskih časopisa na svijetu“.

Ministar Nenad Popović je na svom Tviter nalogu takođe objavio da je danas izvršeno prvo punjenje u Torlaku.

    Данас је у присуству стручњака из Руског фонда директних инвестиција @rdif_press Владе Русије @minpromtorg_rus и руске фармацеутске компаније Генеријум у Институту Торлаку извршено пуњење прве серије контролних доза вакцине @sputnikvaccine. Од 20. маја креће производња! https://t.co/Ser8KIIO5h pic.twitter.com/tQujeC1HQx

    — Nenad Popović (@npopovicSNP) April 14, 2021

„U okviru sporazuma koji su postignuti između Ruskog fonda za direktna ulaganja i Instituta „Torlak“ u Srbiji je u kratkom roku uspješno pokrenuta proizvodnja vakcine Sputnjik V. Srbija je prva evropska zemlja koja je počela da proizvodi rusku vakcinu. Od početka godine Sputnjik V se aktivno koristi u vakcinisanju stanovništva, a obim vakcinacije može da bude znatno povećan zahvaljujući pokretanju lokalne proizvodnje“, izjavio je direktor ruskog fonda Kiril Dmitrijev, stoji na sajtu.

 

Izvor: rs.n1info.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog