Kultura

Преминуо глумац Феђа Стојановић

Глумац Феђа Стојановић, познати српски позоришни, телевизијски и филмски глумац, преминуо је у 73. години у Београду послије тешке болести, потврђено је Танјугу у Атељеу 212.

Феђа Стојановић дипломирао је глуму на Факултету драмских умјетности 1973. године и од тада је био је стални члан Атељеа 212.

Остаће упамћен по великом броју улога које је остварио у Атељеу 212, Звездара театру, Југословенском драмском позоришту, Театру Мадленијанум, Малом позоришту „Душко Радовић“ и Позоришту „Бошко Буха“, као и по улогама у серијама и филмовима.

Улогама у филмовима Тамо и овде, Љубав и други злочини, Чарлстон за Огњенку, Флерт, Сан зимске ноћи, Сироти мали хрчки 2010, Мала ноћна музика, Т. Т. Синдром, Купи ми Елиота, Лепа села лепо горе, Вишња на Ташмајдану оставио је дубок траг у домаћој кинематографији.



Био је важан дио глумачких екипа серија Истине и лажи, Жигосани у рекету, Војна академија, Монтевидео, бог те видео, Улица липа, Село гори, а баба се чешља, Мој рођак са села, Улица липа, Бела лађа, Кошаркаши, Стижу долари, Казнени простор, Породично благо, Срећни људи, Бољи живот, Роман о Лондону, Шешир професора Косте Вујића...

Његов рад награђен је признањима „Страхиња Петровић“ ФДУ Београд, „Танхофер“ ФДУ Београд, Повеља за изузетну улогу на Филмским сусретима у Нишу 2002. године.

Стојановић је радио као професор на катедри за глуму на Академији умјетности БК универзитета.

Редитељ Урош Стојановић који је преминуо 2017. године био је Феђин син.  

Вријеме и мјесто сахране и комеморације биће накнадно објављени.

 

Извор: rts.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog