Kultura

Шабан Бајрамовић добија своју поставку у музеју у Америци

Познати музеј „Делта Мисисипи блуз” најавио је организовање поставке о српском музичару Шабану Барјамовићу, чиме би Бајрамовић постао први Србин и Ром на свијету који би имао своју поставку у том америчком музеју, саопштио је данас Нишвил џез фестивал.

„ Музеј ’Делта Мисисипи блуз’ је чувен јер је легат за најпознатије блуз музичаре из САД, посебно оне потекле из делте Мисисипија. Ти музичари били су језгро читавог блуза и џез стилова који су се касније раширили по цијелој Америци и извршили утицај на свјетску музику”, подсјетили су у Нишвил џез фестивалу.

Према њиховим ријечима, поред музеја „Делта Мисисипи блуз” жељу за сличном поставком показало је још неколико блуз музеја, као и музеј у Њу Орлеансу,  најчувенији џез музеј, чији је директор Грег Ламбси потврдио долазак на Нишвил од 6. до 15. августа ове године.

„Током Ламбсијевог боравка у Нишу разговараћемо и о формирању спомен собе Шабана Бајрамовића у музеју џеза у Њу Орлеансу, са репликом статуе Шабана Бајрамовића, постављеном на нишавском кеју” изјавио је директор Нишвила Иван Благојевић, преноси Бета.

У поменутим музејима, најавио је Благојевић, биће снимани дијелови документарног филма „Ја сам Шабан” продуцента и вишеструко награђиваног редитеља Жељка Мирковића, а у копродукцији фирме „Оптимистик филм” и Нишвил џез фестивала.

Према Благојевићевим ријечима, филм „Ја сам Шабан” бића прича о јединственом ромском музичару и његовом животу, испричана из угла оних који су га познавали, оних који су радили са њим, оних који су му се дивили и пјевали његове пјесме њему у част, али и оних који су знали и његове страсти према животу и слободи.

 

Извор: politika.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog