Kultura

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja u Republici Srpskoj: Nove ideje imperativ budućnosti

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja obilježavaju se danas u cijelom svijetu, a ovaj veliki datum večeras će biti proslavljen i u muzejima u Republici Srpskoj.

Međunarodni dan muzeja prvi put je proslavljen prije 44 godine, a događaji u vezi sa njegovim obilježavanjem mogu trajati dan, vikend ili cijelu sedmicu. Tema ovogodišnje manifestacije “Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje naznačava promjene u radu savremenog muzeja te pruža mogućnost promišljanja i kreiranja novih ideja i rješenja u takozvanoj novoj stvarnosti koja je izazvana pandemijom.

U Muzeju Republike Srpske program u čast Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja počeće večeras u 19 časova nastupom učenika Instituta za moderno muzičko obrazovanje “Opus conmusica - Muzička škola Banja Luka”.

- Manifestacija će biti svečano otvorena izložbom akvarela “Vibrantnost u prostoru polja” akademskog slikara Branka Jungića, s početkom u 20 časova - naveli su iz Muzeja RS.

Dodali su da će u okviru ove manifestacije, 22. maja u 13 časova, biti organizovana i komunikološka radionica za djecu.

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske biće u znaku podsjećanja na 130 godina od podizanja zgrade Stare austrougarske željezničke stanice u Banjaluci, u kojoj se ova ustanova nalazi. Iz MSU RS su saopštili da je planirano da program počne u 19 časova.

- Predavanje profesora Miroslava Malinovića, pod nazivom “130 godina zdanja Stare austrougarske željezničke stanice”“ biće priređeno u 19.30 časova. Predavanju će prethoditi koncert kvarteta truba Akademije umjetnosti u Banjaluci, koji će biti održan na platou ispred zgrade Muzeja - istakli su iz MSU RS.

Dodali su da će u četvrtak, u 19 časova, biti organizovan poseban muzejski izazov za djecu.

- Mališane ćemo iznenaditi dramskim vođenjem kroz izložbu “Od Galerije do Muzeja”, za koje je zadužen dječiji studio glume “Dea Nika”. U pitanju je Međunarodni muzejski noćni izazov - #MuseumAtNightChallange, tokom kojeg će biti snimljeni kraći videi, koji će biti prezentovana u okviru #MuseumAtNight - saopštili su iz MSU RS i dodali da je ulaz na sve događaje besplatan.

Muzej Hercegovine u Trebinju s obilježavanjem Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja počeo je 14. maja nizom zanimljivih manifestacija, a u sklopu programa danas će biti organizovane radionice “Za budućnost muzeja”, koje su namijenjene najmlađima.

- Mališani iz vrtića “Naša radost” i članovi Udruženja “Sunce nam je zajedničko” iz Trebinja prenijeće nam svoje želje i nove ideje za naš muzej u budućnosti - saopštili su iz Muzeja Hercegovine.

U obilježavanju Međunarodnog dana muzeja prošle godine je učestvovalo više od 37.000 muzeja u oko 158 zemalja.

Noćni izazov


Međunarodni muzejski noćni izazov – #MuseumAtNightChallange je nova muzejska internet platforma koju su pokrenuli brojni evropski muzeji na inicijativu Muzeja nauke “Le Pas” u Belgiji. Ideja je da se sa publikom na društvenim mrežama podijele kratki video-zapisi i fotografije o dešavanju u muzejskim institucijama tokom noći. Svaki muzej koji učestvuje u ovom programu “izazvan” je od strane nekog evropskog muzeja sa kojim je sarađivao.

 

Izvor: glassrpske.com

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog