Svijet

Zeman: Izvinjavam se za bombardovanje SRJ i molim srpski narod da mi oprosti

Predsjednik Češke Miloš Zeman rekao je na konferenciji u Pragu da je bombardovanje tadašnje Jugoslavije bilo greška, izvinio se i zamolio srpski narod da mu oprosti.

Miloš Zeman je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjednikom Vučićem, naveo da ga je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine sve vreme mučilo.

Istakao je da je sa predsjednikom Vučićem razgovarao o tradicionalnom češko-srpskom prijateljstvu.

"Prijateljstvu koje se dokazalo 1938. godine kada smo bili iznevjereni svojim zapadnim saveznicima, ali i 1968. godine kada su nas iznevjerili istočni saveznici", rekao je Zeman.

"U oba slučaja srpski narod nam je izrazio svoju podršku i mi smo mu se zahvalili bombradovanjem. Ovom prilikom bih da se izvinim za bombardovanje tadašnje Jugoslavije", naveo je Zeman i dodao da je to bila greška.

Ja bih volio da kao čovjek zamolim srpski narod da nam oprosti, poručio je češki predsjednik.

Istakao je da ga je sve vrijeme to mučilo i da u vrijeme kada se odlučivalo o bombardovanju Jugoslavije, Češka je bila nekoliko nedjelja u Sjevernoatlanskoj alijansi i da su bili posljednji koji su dali saglasnost.

"Očajno smo gledali i tražili barem jednu zemlju da se sa nama poveže i bude protiv, ali ostali smo sami. Ipak je to bio nedostatak hrabrosti", naglasio je Zeman.

"Sa ovim izvinjenjem i molbom da nam se oprosti riješio sam svoju dugogodišnju traumu, jer kajanje oslobađa. Rekao sam i spasio sam svoju dušu", istakao je Zeman.

"Nadam se da ću pred kraj mandata još jednom posetiti Beograd"

Kada je riječ o sastanku sa Vučićem, Zeman kaže da su razgovarali o uspješnom razvoju ekonomske saradnje.

"U mojim materijalima su bile tri stranice čeških firmi koje uspješno ulažu u Srbiji", dodao je Zeman.

Pored toga, kako kaže, razgovarali su o pozicioniranju dvije zemlje u pogledu međunarodnih odnosa.

"Želio bih da ocijenim sposobnost Srbije da uspostavlja prijateljske ili barem korektne odnose sa svim značajnim zemljama", rekao je Zeman.

Pored toga, pohvalio je brzo napredovanje procesa vakcinacije u Srbiji i to što su građanima na raspolaganju vakcine iz više zemalja.

Istakao je da visoko cijeni ovu posjetu, kao i da se rado sjeća svoje posjete Beogradu.

"Nadam se da ću pred sam kraj svog mandata još jednom da posjetim taj grad", zaključio je Zeman.


"Nikada nećemo zaboraviti reči predsednika Zemana"


Znam da u današnje vreme nije popularno govoriti o tradicionalnom prijateljstvu ali ono što sam danas doživeo ovde u Pragu i gostoprinstvo predsednika Zemana duboko su me dirnule, rekao je na početku zajedničkog obraćanja predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Želim da se predsedniku Zemanu zahvalim na divnim rečima upućenim Srbiji. Izvinjenje predsednika Zemana su reči hrabrog čoveka koji se nikome ne dodovorava. Nikada nećemo zaboraviti ove reči, koje do sada niko nije izgovorio. Srpski narod od danas će češki narod doživljava ne samo kao prijateljaki već i kao bratski narod.
Nećemo nikada zaboraviti njegove reči", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da se danas razgovaralo o budućnosti odnosa i zahvalio se na podršci koju Češka pruža našoj zemlji na putu u EU.

"Ja sam obećao da ćemo rešiti imovinske probleme i da ćemo pokloniti Češku kuću. Čekam predsednika Zemana do kraja godine u Beogradu na otvaranju Češke kuće", naglasio je Vučić.

Govoreći o pripadnicima češke manjine u našoj zemlji, Vičić je rekao da oni predstavljaju pravo bogatstvo Srbije i rekao da želi da oni imaju svoju kuću, koja im je nažalost oduzeta za vreme komunističkog režima.


Češka značajan trgovinski partner Srbije

Češka će, prema relima predsednika Vučića, uskoro postati osmi trgovinski partner Srbije a ako se ostvari sve ono o čemu se razgovaralo danas u Pragu može da bude i 6 ili 5 trgovinski partner.

"Rzgovaraćemo sa češkim privrednicima i ponuditi najbolje uslove za investiranje u Srbiju. U narednih nekoliko godina mogli bi uz postignuti rast da u narednih par godina postignemo i trgovinsku razmenu od 2 milijarde dolara", rekao je Vučić.

Na kraju obraćanja predsednik Srbije se zahvalio na orednu koju mi je dodelio predsednik Zeman.

"Velika mi je čast, i za mene to predstavlja dodatnu obavezu za srpsko-češko prijateljstvo i za to imate moje obećanje. Hvala na divnom gostomprimstvu, danas je divno biti Srbin u Pragu. Nikada nećemo zaboraviti vaše gostoprimstvo i vaše reči, rekao je predsednik Srbije u Pragu.


 

Izvor: rts.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog