Republika Srpska

Na kilogram meda koji izvezemo, u Srpsku uvezemo čak 25 kilograma

Republika Srpska je prošle godine izvezla ukupno 616 kilograma meda, a istovremeno je uvezeno 15,5 tona meda, podaci su Zavoda za statistiku RS.

To, praktično, znači da nam, na jedan kilogram koji izvezemo, iz uvoza dođe čak 25 kilograma meda.

S obzirom na to da pčelarstvo u velikoj mjeri zavisi od vremenskih uslova, proizvodnja meda značajno varira iz godine u godinu.

– Tako su pčelari Republike Srpske u 2020. godini proizveli svega 937,6 tona meda ili 5,6 kilograma po košnici. U posljednjih pet godina prosječna cijena kilograma meda koju su proizvođači prodali na poljoprivrednim tržištima nije se značajno promijenila. Lane je to bilo oko 15 KM po kilogramu meda – saopštili su iz Zavoda za statistiku RS,.

Naglasili su da pčelarstvo u Srpskoj ima veoma značajnu ulogu u sveukupnom obimu poljoprivredne proizvodnje.

– Prirodni uslovi, umjerena kontinentalna klima i bogatstvo biljnog svijeta pružaju idealne uslove za gajenje pčela. Zbog toga se posljednjih godina u RS stalno povećava broj pčelara i košnica. Prema raspoloživim podacima, u Srpskoj trenutno ima oko 5.800 pčelara, koji raspolažu sa oko 167.000 košnica. Pored meda, pčelari su proizveli i određene količine matičnog mliječa, cvjetnog praha, propolisa, pčelinjeg voska, matica i drugih pčelinjih proizvoda. Nažalost, uzgoj pčela i proizvodnja meda u RS još ostaje neiskorišćen potencijal – navodi se u saopštenju.

Podatak da je u Srpskoj pošle godine uvezeno 15,5 tona meda i da je cijena ovog proizvoda od 15 do 20 KM najviša u regionu govori o tome da treba animirati mlade ljude da se odlučuju da im pčelarstvo bude dodatna djelatnost i izvor prihoda, ocijenio je Goran Mirjanić, profesor banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta i jedan od vodećih stručnjaka u oblasti pčelarstva u Republici Srpskoj, koji se pčelarstvom bavi 26 godina.

Govoreći o podacima da je ukupan prinos meda u Srpskoj u prošloj godini bio ispod 940 tona ili 5,6 kilograma po košnici, Mirjanić je naveo da o tome koliko je to mali prinos govori i činjenica da je u svom pčelinjaku prije 20 godina ostvarivao prosječan prinos veći i od 30 kilograma meda po košnici!

 

Izvor: srpskainfo.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog