Region

NIN: Smrt vladike Jeronima pod velom tajne

Da li će se misterija smrti vladike Jeronima razrešiti tek u krivičnom postupku i da li će se tek tada saznati kako je ovaj vikarni episkop lečen, šta je uzrok njegove smrti i zašto nije obavljena obdukcija koja je naložena?

Smrt njegovog preosveštenstva vikarnog episkopa jegarskog Jeronima (Siniše Močevića), jednog od najmlađih i najobrazovanijih vladika Srpske pravoslavne crkve, i posle četiri i po godine je misterija za njegovu porodicu - majku Danicu Močević, ali i za javnost, piše nedeljnik NIN.

Naime, vladika Jeronim Močević iznenada je preminuo 24. novembra 2016. u 47. godini na Кlinici za infektivne bolesti Кliničkog centra Vojvodine, a njegova jedina porodica – majka čiji je on sin jedinac i njena pravna zastupnica Zora Dobričanin Nikodinović do danas nisu dobile svu medicinsku dokumentaciju i pored više zahteva da im se dostavi.

Ono što izaziva najviše sumnji je da se prema kopiji dokumenta Potvrda o smrti vidi da je naložena obdukcija tela vladike Jeronima koji je u bolnicu primljen zbog stomačnih problema. Obdukcija međutim nije obavljena.

Advokatica Dobričanin Nikodinović potvrđuje za NIN da je i ona dobila od nepoznatog pošiljaoca kopiju dokumenta Potvrda o smrti, gde nadležni lekar nalaže da je potrebno obaviti obdukciju i zatim dodaje: „Ovu obdukciju zakonski niko nije mogao da spreči, ali ona definitivno nije obavljena, po mojim saznanjima od njemu najbližih osoba.“

Osim misterije smrti vladike Jeronima veoma neobičan je bio i pisani odgovor episkopa novosadskog i bačkog, somborskog i segedinskog dr Irineja (Mirka Bulovića) na usmene i pisane zahteve majke vladike Jeronima i njene advokatice, kada su tražile lične stvari pokojnog vladike.

Tražili su njegova lična dokumenta, rukopise, doktorat, knjige kojih je bilo mnogo i od kojih su neke veoma vredne, kao i poklone koje je dobio od prijatelja, kada je izabran za episkopa. Majka pokojnog episkopa htela je da napravi legat sa sinovljevim stvarima, njegovom ličnom bibliotekom i doktoratom koji je želela da bude objavljen.

Vladika bački Irinej se u odgovoru pozivao na crkvene zakone, ne navodeći tačno koje, a ignorisao je državne zakone o nasleđivanju, koji svakako imaju prioritet. On je preteći upozoravao Danicu Močević da to kako je dosada postupala „nije prihvatljivo za Crkvu“ te da je najbolje da „prihvati crkvene stavove“ i čak je zamerao majci što SPC nije pozvana na ostavinsku raspravu povodom njihove porodične garsonjere, kao i što je angažovala advokata.

Advokatica Dobričanin Nikodinović kaže: „Neverovatno da je gotovo jednak i svakako neprihvatljiv stil i vokabular kojim mi se kao advokatu i punomoćniku majke pokojnog vladike Jeronima obraćaju, sada iz Кlinike, a ranije gospodin Irinej bački.”

Da odgovori bolničke administracije definitivno liče na pismo vladike Irineja Bulovića vidi se iz same korespondencije zahteva advokata i odgovora iz Кlinike za infektivne bolesti, u koju je NIN imao uvid.

Advokatica je prvi zahtev za dostavljanje medicinske dokumentacije uputila 3. decembra 2020, uz koji je priložila i punomoćje dobijeno od majke pokojnog vladike. U tom dopisu ona citira član Zakona o pravima pacijenta: „Izvodi, odnosno kopije medicinske dokumentacije za umrlog člana porodice mogu se dati punoletnom članu uže porodice odnosno zakonskom zastupniku na njegov zahtev radi zakonom utvrđenih prava.“

Zatim, advokat traži „celokupnu medicinsku dokumentaciju koja je pratila lečenje pokojnog Siniše Močevića (istoriju bolesti), kao i onu koja se odnosi na smrt Močevića s obzirom na to da u Potvrdi o smrti na pitanje ’da li je tražena obdukcija?’, stoji zaokruženo broj 2, to jest da je tražena klinička obdukcija“.

Navodi se da je dokumentacija „neophodna u cilju pokretanja postupaka po zakonu zasnovanih“. Na ovaj dopis uopšte nije odgovoreno, pa je advokatica uputila 8. aprila 2021. novi zahtev pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, gde je rok za odgovor 15 dana.

Na taj zahtev stigao je negativan odgovor napisan tek 26. aprila 2021, koji je potpisala profesorka dr Vesna Turkulov, upravnica Кlinike za infektivne bolesti u kojoj je preminuo vladika Močević.

Neobično je da se u odgovoru kojim se odbija da se dostavi tražena dokumentacija navodi na nekoliko mesta da podnosilac zahteva nema pisanu saglasnost pacijenta – koji je u ovom slučaju pokojnik. U jednom pasusu se poziva na Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji pa se navodi „samo na osnovu pismenog pristanka pacijenta, odnosno njegovog zakonskog zastupnika ili na osnovu odluke suda“, a upravo su majka pokojnog vladike i njena advokatica zakonski zastupnici.

Advokatica Dobričanin Nikodinović ponovo piše 12. maja 2021. urgenciju na svoj prvobitni zahtev od 3. decembra 2020, na koji dotad nije dobila odgovor, gde kao priloge ponovo dostavlja punomoćje dobijeno od majke pokojnog vladike, prvobitni zahtev i dokaz da je taj zahtev bio primljen u Кlinici.

U urgenciji advokatica podseća i na njen zahtev za dobijanje informacija od javnog značaja i negativan odgovor na njega. Ona piše: „Ono što me je posebno iznenadilo su navodi Vašeg rešenja koje ne znam kako bih drugačije okarakterisala osim kao više nego morbidno, a koja se ponavljaju na više mesta u rešenju: ’Podnosilac nema odgovarajuću pisanu izjavu pacijenta niti ovlašćenje pacijenta overeno kod nadležnog organa o davanju pristanka podnosiocu na saopštavanje traženih podataka…’ imajući u vidu da Vam je dobro poznato da je pacijent mrtav već četiri i po godine! Кako mrtav čovek može da overi ili potpiše bilo šta?“

Dalje advokatica konstatuje da je dostavila dopis i 3. decembra 2020. sa punomoćjem, pa navodi: „Vi ste to očigledno ignorisali i ne da mi niste dostavili medicinsku dokumentaciju koju sam tražila, već ste odbili zahtev o pristupu informacijama od javnog značaja sa gore navedenim obrazloženjem. Sva dokumentacija koju sam tražila kao i odgovori na pitanja koja sam postavila su mi neophodni radi pokretanja krivičnog postupka, jer iz dobro obaveštenog izvora iz okvira Vaše klinike imam informaciju da je obdukcija pokojnog oca Jeronima naložena, ali da je neko ko nije bio ovlašćen istu otkazao.“ U ovom dopisu ona ostavlja rok za odgovor od sedam dana.

Na ovaj dopis je stigao neobičan odgovor poslat devet dana kasnije, 21. maja 2021, koji je potpisala takođe upravnica Кlinike dr Turkulov, i u kome se nalaže advokatu da dostavi punomoćje koje je već dva puta dostavljao. Prvi put pre skoro šest meseci. U odgovoru doslovno piše po stavkama: „1. Nalaže se punomoćniku da u roku od osam dana podnese overeno punomoćje sa svim potrebnim elementima o punom identitetu stranke, kao i pravno relevantne dokaze o aktivnoj legitimaciji stranke, kako bi ustanova mogla postupati po ovoj upravnoj stvari. 2. upozorava se punomoćnik stranke na pravne posledice odbačaja zahteva, ako ne postupi po osnovu naloga u uspostavljenom roku.“

Advokat Dobričanin Nikodinović kaže da je na njen prvi zahtev moralo da se odmah odgovori bez odlaganja i da je dostavila standardno punomoćje koje se dostavlja i sudu. Dodaje: „Ćutali su ili izmišljali neki novi razlog da mi informaciju ne dostave. Čak su mi stavili primedbu da nemam punomoćje od pokojnog vladike Jeronima?! Izgleda da se ova misterija neće razrešiti dok se ne uključe organi gonjenja i dok se ne pokrene krivični postupak. Bez krivičnog postupka nećemo dobiti odgovore kako je lečen i šta je uzrok smrti vladike Jeronima, na šta je odgovor mogla da da obdukcija koja je očigledno nezakonito sprečena. Skrivanjem istine o smrti vladike Jeronima i da li je ona bila prirodna i neminovna produžava se lista sumnjivih.“

Za pokretanje krivičnog postupka koji bi razrešio misteriju smrti vladike Jeronima nije potrebna prijava, već tužilaštvo može da reaguje i na osnovu informacije dobijene iz medija. Pitanja su: Zašto se krije medicinska dokumentacija? Zašto obdukcija nije obavljena i ko je to mogao da spreči? Da li imaju veze dopisi Infektivne klinike i episkopa bačkog Irineja u kojima se takođe odbija da se dostave lična dokumenta pokojnog vladike? Suština pitanja je kako je umro vladika Jeronim i ko i zašto to krije? Odugovlačenje je već izazvalo sumnju, a ukoliko izostanu odgovori i reakcije nadležnih institucija, sumnja će biti još veća, zaključuje se u tekstu nedeljnika NIN.

 

Izvor: nin.co.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog