Region

Vladika Јoanikije izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao je juče Njegovo preosveštenstvo episkopa budimljansko-nikšićkog Јoanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Nakon upokojenja mitropolita Amfilohija, Sveti arhijerejski sinod SPC je 30. oktobra prošle godine postavio episkopa Јoanikija za administratora Mitropolije crnogorsko-primorske.

Novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije rođen je 20. aprila 1959.  u Velimlju (Banjani).

Gimnaziju je završio u Nikšiću. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu 1990. godine i apsolvirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. 

Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska 1990. godine, a 1995. postavljen je za v. d. rektora Cetinjske bogoslovije.

Za vikarnog episkopa Budimljanskog izabrao ga je Sveti arhijerejski Sabor na redovnom zasjedanju 1999. godine. Hirotonisan je na Cetinju u čin episkopa od strane Patrijarha srpskog Gospodina Pavla, uz sasluženje Mitropolita Amfilohija i još 12 arhijereja, 3. juna 1999. godine.

Sveti Arhijerejski Sabor SPC na majskom zasejdanju 2001. godine osnovao je Eparhiju budimljansko-nikšićku sa sejdištem u Đurđevim Stupovima i za njenog administratora postavio je vikarnog Episkopa budimljanskog Јoanikija.

Sveti Arhijerejski Sabor na majskom zasjedanju 2002. godine izabrao ga je za Episkopa budimljansko-nikšićkog.

Od izbora za episkopa budimljansko-nikšićkog episkop Јoanikije pokrenuo je u poverenoj mu Eparhiji obnovu ranije porušenih i izgradnju novih crkava i manastira, više od 60 svetinja od kojih su većina završene i osveštane.

Do sada je bio član Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve u dva mandata: od 2005. do 2007. godine i od 2012. do 2014. godine.

 

Izvor: rtrs.tv
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog