Nauka

Srpska naučnica u finalu Evropske nagrade za pronalazače (VIDEO)

Srpska naučnica Gordana Vunjak-Novaković, našla se u finalu prestižne Evropske nagrade za pronalazače, a nominovana je u kategoriji Životno djelo za inovativni doprinos u biomedicini.

Pobjednike u pet kategorija bira nezavisni međunarodni žiri, Nagradu publike bira javnost, a od danas svi građani Srbije i dijaspora mogu da glasaju do 17. juna preko sajta https://popular-prize.epo.org/, navodi se na sajtu Evropske kancelarije za patente.

Profesorka Vunjak-Novaković se dvije decenije bavi istraživanjima i primjenom bioreaktora koji omogućavaju da se humana tkiva gaje u laboratoriji, a sa svojim timom naučnika napravila je srčani mišić od matičnih ćelija koji radi kao srčani mišić odraslog čovjeka.

Trenutno istražuje i da li bi njihova tehnologija mogla da pomogne i oporavku pluća oštećenih usljed COVID-19.

Gordana Vunjak-Novaković je profesorka Univerziteta Kolumbija u Njujorku, članica SANU i prva Srpkinja i žena koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD.

Vunjak-Novaković je i kao kreativni ambasador Srbije u okviru Savjeta za kreativne industrije pri Kabinetu predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 2020. godine odlikovao Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena za naročite zasluge u predstavljanju Srbije i njenih građana i postignute izuzetne rezultate u oblasti medicinskih nauka i biomedicinskog inženjerstva.

 

Izvor: tanjug 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog