Vijesti

U Ledićima služen parastos žrtvama svirepog zločina

U Ledićima, u federalnoj opštini Trnovo, danas je služen parastos za 24 srpska civila, žrtve svirepog zločina koji su prije 29 godina počinili pripadnici takozvane Armije BiH.

Parastos kod spomen-obilježja služio je paroh trnovački Njegoslav Јelisić, uz sasluženje još dva sveštenika, a potom su položeni vijenci.

Vijence su položile porodice stradalih, ministar za izbjegla i raseljena lica u Savjetu ministara Miloš Lučić, delegacija grada Istočno Sarajevo, te organizacije proistekle iz proteklog rata sa ovog područja, te predstavnici Crvenog krsta Republike Srpske i Instituta za nestala lica BiH.

Obraćajući se okupljenima otac Јelisić je rekao da se danas mnogi pitaju kako neko može da ubije dijete od 18 mjeseci ili ubije stare ljude.

- To može onaj ko nema srca i Boga u sebi. Zlikovci će vjerovatno izbjeći zemaljsku pravdi, ali će ih sigurno stići Božija pravda - istakao je jerej Јelisić.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Trnovo u Republici Srpskoj Goran Timotija rekao je da ubijeni Ledićani i poslije 29 godina nemaju mira jer su odgovorni prvostepenom presudom oslobođeni.

- Na nama je da se nadamo da će krivci biti osuđeni i da nikada ne zaboravimo naše nevine žrtve - rekao je Timotija.

U Ledićima je prije 29 godina počinjen stravičan zločina nad mještanima sela Ledići među kojima je ubijeno i dijete od godinu i po.

Zločin su 3. juna 1992. godine u večernjim časovima počinili pripadnici tzv. Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići.

U zločinačkom pohodu ubijeno je 10 članova porodice Vasić, cijela porodica Tešanović, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Najstarija žrtva bila je Ikonija Vasić koja je imala 92 godine, a najmlađa Milan Tešanović koji je imao samo 18 mjeseci, a kojem su, prema izvještaju patologa, zločinci lomili nejake ruke i noge.

Selo je opljačkano, spaljeno i razoreno, da se gubi skoro svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru.

 

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog