Banja Luka

Druge zone u centru Banjaluke postaće prve

Kako bi se rasteretio centar grada od velikog broja vozila, u narednih deset dana počeće promjene parking-zona, pa će tako neke prve zone u centru postati nulte, dok će dosadašnje druge zone postati prve, potvrdio je za "Nezavisne" gradonačelnik Draško Stanivuković.

Stanivuković ističe da je u srži same ideje da se izradi nova kultura, destimuliše parkiranje u samom centru, odnosno da centar grada bude rezervisan za pješake, bicikle, trotinete, a da se oko užeg centra naprave parkinzi.    

O promjenama zona, prema njegovim riječima, isključivo sam odlučuje, bez nadležnosti Skupštine.

"U prvoj fazi idemo samo sa promjenom zona. Nije normalno da je nulta zona tzv. 'Krašev' parking, a parking preko puta druga zona, jer prosto nema logike da je parking preko puta Gradske uprave druga, umjesto prva ili nulta zona", istakao je Stanivuković.

Ukazuje i na to da je parking kod Kastela druga zona, a to bi, kako navodi, promijenili u prvu zonu.

Dodaje i da je logično da druga zona bude u drugom dijelu grada, umjesto u samom centru.         

Prema njegovim riječima, ove promjene će direktno uticati na način parkiranja.      

"Jer ako nešto postaje nulta umjesto prve zone, odnosno prva umjesto druge zone, to direktno reguliše koliko sati možete biti parkirani na tom mjestu", kazao je Stanivuković.           

Ističe da će uporedo, kako budu određena parking-mjesta pretvarali u biciklističke staze, u užem centru grada dodati još mjesta za parkiranje.         

"Kada dođemo do toga da 'Krašev' parking pretvorimo u trg na kojem će biti centralno spomen-obilježje, uporedo ćemo kod Paskoline ciglane graditi novi parking", rekao je Stanivuković.   

Dodaje i da će ići s idejom da u Srpskoj ulici, umjesto parkinga, naprave biciklističke staze te da će razmatrati da kod "Tržnice" dodaju još jedan parking, sa 50-60 mjesta.

Takođe navodi i da će, kada vide kakav će efekat dobiti promjenom zona, biti razmatrana promjena cijena parkinga.           

"Ako postignemo efekat brze promjene parkinga, u smislu da jedan auto ne bude čitav dan u užem centru grada, odnosno ako efekat bude kakav smatramo da treba da bude, onda ćemo dalje razmisliti o samoj cijeni parkinga", kazao je Stanivuković.           

Dodaje da se mora nešto mijenjati te navodi primjer gradova u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji, gdje vozači parkiraju na jednom dijelu grada i šetaju bar 500 metara do odredišta.    

I neki građani s odobravanjem gledaju na promjene zona parkiranja jer će se, prema njihovim riječima, na ovaj način smanjiti gužve u centru grada.

 

Izvor: nezavisne.com

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog