Vijesti

Pomen za 45 srpskih boraca ubijenih u zasjedi

U Žepi kod Han Pijeska danas je obilježeno 29 godina od pogibije 45 srpskih boraca mučkih ubijenih u klancu u zasjedi koju su im, uprkos prethodnom dogovoru, postavili pripadnici muslimanskih snaga.

Parastosu je prisustvovao veliki broj rodbine, saboraca, prijatelja, predstavnika opštinske i vlasti grada Istočno Sarajevo.

Izaslanik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić podsjetio je na dogovor o prolasku kolone, ali da nije ispoštovan iako je srpska vojska prethodno prošla kroz nekoliko muslimanskih sela bez ijednog ispaljenog metka.

- Muslimanske snage su, iskoristivši taj nepovoljan teren, sa svih strana napale srpsku vojsku i tom prilikom je na mučki način ubijeno 45 vojnika, a 50 ranjeno - rekao je Tomić, koji je bio jedan od učesnika tog događaja.

Tomić je rekao da ovakva prilika daje za pravo da treba svi na ovim prostorima da vode računa o Republici Srpskoj jer bez države i vojske dešava se stradanje.

- Ono o čemu moramo da vodimo računa je da gajimo sjećanja na ljude koji su dali živote i utkali ih u ono što danas imamo i da moramo da vodimo računa o porodicama poginulih i njihovoj djeci kako bi na neki način im odali priznanje - rekao je Tomić.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je da je ovo svojevrsno hodočašće svih ovih godina koliko dolaze na ovo sveto mjesto, osvještano krvlju srpskih sinova.

Parađina je podsjetio da je postojao dogovor sa predstavnicima muslimanske strane da kolona srpske vojske prođe ka Zlovrhu noseći hranu i gorivo za 13 vojnika koju su na toj koti obezbjeđivali relej.

On je dodao da je srpska strana iznevjerena i da je kolona napadnuta sa svih strana u klancu gdje je poginulo 45 vojnika.

Parađina je rekao da je potrebno da se sadašnje i buduće generacije uče tom principu njegovanja sjećanja i ne zaborave poginule za Republiku Srpsku.

- Republika Srpska je ogromna tekovina i izuzetna vrijednost i ona je garant sigurnosti srpskog naroda u okviru BiH i plaćena je najskupljom mogućom cijenom, životima i dijelovima tijela - rekao je Parađina.

Paljanin Dane Petrović, pripadnik Buložanske čete, bio je učesnik ovog maskara u Žepi. On je rekao novinarima da je njegova jedinica bila u pratnji kolone koja je vozila hranu i gorivo na Zlovrh i da su nakon upada u muslimansku zasjedu u klancu doživjeli pravi masakr jer su ih napali sa svih strana.

- Nikada niko nije postavio pitanje ko je odgovoran za ovu nesreću u kojoj je na mučki način ubijeno 45 ljudi, a veliki broj ranjen - istakao je Petrović.

On je izrazio zadovoljstvo što sve više ljudi sa područja Sarajevsko-romanijske regije kod spomen-obilježja u Žepi, posebno mladih, da se pokloni sjenima stradalih srpskih boraca.

Petrović je istakao da bi na mjestu stradanja srpskih boraca trebalo napraviti kompleks i kapelu gdje bi se mogao održavati čas istorije za mlade generacije o srpskim stradanjima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Cvijeće na spomen-obilježje u Žepi položili su izaslanik Tomić, gradonačelnik Ljubiša Ćosić, predstavnici oštinskih boračkih organizacija i opština Istočni Stari Grad, Han Pijesak, Pale, Rogatica i delegacija Kola srpskih sestara sa Pala.

 
Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog