Region

Вучић положио вијенац на Споменик јунацима са Кошара

Предсједник Александар Вучић положио је вијенац на Споменик јунацима са Кошара, који су прије 22 године бранили државну границу и спријечили копнену инвазију терористичке ОВК из Албаније на територију Србије.

Након полагања вијенца, Александар Вучић је поразговарао са ветеранима битке на Кошарама, који су такође положили вијенац на споменик, и захвалио им се на свему што су учинили за отаџбину.

 


Комеморативна академија у 20 часова

Поводом обележавања 22. годишњице битке на Кошарама у Комбанк дворани у Београду, биће одржана комеморативна академија у организацији Одбора Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.


"Ако ништа друго нисмо урадили, бар данас смијемо да говоримо о онима који су погинули и о вашој улози", подијелио је ту чињеницу са ветеранима Вучић.

Додао је да би волио да се око Видовдана поново види са њима и да подробно разговарају о свему, како би видјели шта још може да се уради за њих, али, како је рекао, нешто што је реално, а не оно што није могуће.

"Али, када вас видим добијем додатну енергију да бар са оно мало ризика се још снажније борим за Србију", рекао је Вучић и додао: "Бескрајно вам хвала на части коју сте дали Србији и да заједно покушамо да се то не заборави".

То не смемо да дозволимо, узвратили су борци са Кошара.

"Слава свим вашим погинулим јунацима. Све најбоље вама желим, а ја сад одох у Брисел", рекао је Вучић.

Вијенац са предсједником положила је и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевића

Споменик јунацима са Кошара постављен је прошле године у парку у непосредној близини КБЦ "Др Драгиша Мишовић".

На данашањи дан прије 22 године завршена је битка на Кошарама током које су припадници војске СР Југославије 67 дана бранили државну границу и спречавали копнену инвазију терористичке ОВК из Албаније на територију Србије.

На постаменту су уклесана имена 108 војника, подофицира, официра, резервиста и добровољаваца који су страдали 1999. године на караули Кошаре.

Аутор споменика, вајар Миша Роган, приказао је чин херојства официра и војника који су дали своје животе бранећи отаџбину.


Битка почела 9. априла 1999. године

Битка на Кошарама је почела 9. априла 1999. године, када су на караули на југословенско-албанској граници на Јуничким планинама припадници терористичке ОВК, уз помоћ НАТО авијације, покушали да изврше копнену инвазију кроз караулу.

Дио државне границе око карауле Кошаре штитило је око 100 припадника 53. граничног батаљона, који су се током прва два дана борби супротставили десетоструко јачем непријатељу.

У помоћ граничарима убрзо је стигао вод Војне полиције, али је напад био силовит и снаге ОВК су успјеле да заузму положаје Раса Кошарес и Маја Глава, тачке са којих се контролисало свако кретање ка граничној линији, а заузели су и зграду карауле.

Доласком припадника 125. моторизоване бригаде формирана је линија одбране која је спријечила даљи продор непријатеља.

Војска је наредних дана покушавала да поврати Раса Кошарес и Маја Главу, а придружили су им се и припадници 72. специјалне и 63. падобранске бригаде.

Линија фронта је стабилизована, а борбе нису јењавале.

Борбе на Кошарама су трајале до 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије послије Кумановског споразума повукла са Косова и Метохије.

 

Извор: rts.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog