Društvo

Festival u Sarajevo dovodi i nagrađuje najistaknutije slobodnomisleće ljude Balkana

Počinje Prvi Festival SLOBODA NARODU

Sutra, u petak 18. juna u 15 sati u "Dancing" dvorani Doma mladih Centra Skenderija biće upriličeno svečano otvaranje Festivala "Sloboda narodu".

Festival okuplja predstavnike javne scene, borce, aktiviste i zagovarače slobode govora i medijskih sloboda, a kompletan program Festivala biće organizovan na dvije lokacije u Domu mladih Centra Skenderija - "Dancing" dvorani i Amfiteatru Doma mladih. Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetilaca, svi zaniteresovani Festival će moći pratiti i uživo putem livestreama na YouTube i Facebook nalozima Festivala.


Tokom ceremonije svečanog otvaranja Festivala biće uručena Nagrada za životni doprinos u oblasti slobode govora i izražavanja, a užem izboru našli su se Jadranka Miličević, Vehid Šehić, Miodrag Živanović, Esad Bajtal i Slavo Kukić. Festival će otvoriti programski direktor festivala Srđan Puhalo, ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Nj.E. Reinout Vos, glumac i pozorišni reditelj Radoslav Rale Milenković, te dobitnik ili dobitnica Nagrade za životni doprinos u oblasti slobode govora i izražavanja.

Amfiteatar Doma mladih biće pozornica panel diskusija: "Suočavanje sa prošlošću - da li su kosturi u ormaru ili pod tepihom?", "Sloboda (na)rodu" i "Zašto je RnR postao bezopasan?", dok su za "Dancing" dvoranu planirane diskusije: "Kako preživjeti pričanje uz vjetar - iskustva Sorošovaca", "Manji od makova zrna- kako je biti manjina?" i "Autošovinizam i kako živjeti sa tim".

Subotu, 19. jun obilježiće teme religije, obrazovanja, fašizma, kulture, šunda, pravosuđa i humora. U Amfiteatru Doma mladih biće održane panel diskusije: "Da li Bog voli kukavice?", "Šta je danas fašizam?", "Obrazovanje u službi vlasti" i " Kako preživjeti propast medija - upustvo za novinare". U "Dancing" dvorani planirane su panel diskusije: "Da li pravosuđe prati medije -istraživačko novinarstvo, dan poslije?", "Kultura ili šund - šta spaja Balkan?", "Zašto se bojimo Jugoslavije?" i "Kome je do smijeha – humor državni neprijatelj broj 1".

Kompletan program sa svim učesnicima nalazi se na zvaničnoj web stranici Festivala u dijelu Program Festivala "Sloboda narodu".

Festival se održava uz strogu primjenu i poštovanje svih aktuelnih epidemioloških mjera i protokola. Osim YouTube i Facebook naloga Festivala na kojima će biti emitovan livestream, informacije o Festivalu su dostupne i na stranici https://slobodanarodu.ba/ te na Twitter nalogu @narodu_sloboda.

Festival „Sloboda narodu“ realizuje se u okviru projekta „Free mind“, kojeg je podržala Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH putem MATRA programa.

 
Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog