Region

Dodiku uručen Orden Republike Srbije

Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici uručen je danas srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Dodiku je Orden uručio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Iza mene je besana noć, jer radost odlikovanja nije mala. Nosiću ga sa ponosom, kao pripadnik istog naroda iz Republike Srpske. Zajedno sa Vučićem izgradili smo Srbiju, ali i Republiku Srpsku. Ona je moćnija, bolja, politički jača. Imao sam priliku da sarađujem i sa ranijim rukovodstvima Srbije, ali ovo je najbolji period saradnje. Drago mi je što se ovo dešava na Vidovdan, koji povezuje naš narod od davnina", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da ovo priznanje doživljava kao njegovu ljubav prema Srbiji, i dodaje da je ono posvećeno svim njegovim saradnicima.

Ovo najveće priznanje Srbije do sada su, između ostalih, primili ruski i kineski predsjednik Vladimir Putin i Si Đinping.

Orden Republike Srbije ustanovljen je 26. oktobra 2009. godine, Zakonom o odlikovanjima Republike Srbije, a uveden je 2010. i dodjeljuje se predsjednicima država ili vlada za naročite zasluge učinjene za srpsku državu i narod.

Orden Republike Srbije rad je autora Mitra Petkovića. Sastoji se od ogrlice, ordenskog znaka i zvijezde, prenosi RTRS.

Ogrlicu čini 19 dijelova, stilizovanih predstava krsta, nemanjićkog orla i akantusa, simbola pravednika u raju, što su detalji preuzeti sa srednjovjekovnih kamenih ukrasa.

Na ogrlici se nosi ordenski znak, odnosno krst sa grbom Srbije u središtu. Posebno se nosi identičan ordenski znak na zvezdi, na levoj strani grudi, čiji su kraci sačinjeni od kuglica.

 

Izvor: nezavisne.com 
Foto: rtrs.tv 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog