Svijet

„Nećemo se zaustaviti“: Novo otkriće u Kanadi – ispod internata nađena 182 groba

Kanadska starosjedilačka zajednica objavila je da su ispod još jednog bivšeg internata, trećeg po redu, pronađeni neoznačeni grobovi, njih ukupno 182.

Grobovi su pronađeni ispod škole misije Sejnt Judžins, kojom je Katolička crkva upravljala od 1912. do početka 1970-ih.

Nakon toga je zgrada prenamijenjena u odmaralište i kockarnicu s terenom za golf, prenosi Si-Bi-Si.

Krajem maja su u Kanadi pronađeni ostaci 215 djece, neke stare tek tri godine, zakopani na mjestu nekadašnjeg internata za domorodačku djecu. Škola je zatvorena 1978, a ostaci djece pronađeni su uz pomoć posebnog radara.

Prije nekoliko dana starosjedilačka zajednica je objavila otkriće novih 750 neimenovanih grobova na mjestu nekadašnjeg internata, što je ponovo šokiralo Kanadu razotkrivši djelić agonije koju su prolazila djeca autohtonog stanovništva u katoličkim školama.

Saopštenjem se oglasio i kanadski premijer Džastin Trudo, koji je rekao da Kanada mora izvući pouke iz svoje prošlosti i krenuti putem pomirenja.

Predsjednik Federacije suverenih autohtonih nacija Saskečuana Bobi Kameron osudio je zločin protiv čovječnosti i agresiju protiv autohtonih naroda.

    "Jedini zločin koji su oni počinili jeste što su se rodili kao autohtoni stanovnici", rekao je i pozvao Crkvu da sarađuje u istrazi.

"Pronaći ćemo još ostataka i nećemo se zaustaviti sve dok ne pronađemo ostatke sve djece", kazao je Kameron.

Oko 150.000 djece američkih Indijanaca i Inuita bilo je prisilno izdvajano iz svojih porodica i zatvarano u 139 internata širom zemlje gdje su im prekidali svaku vezu s roditeljima, s maternjim jezikom i kulturom.

Takva se praksa sprovodila sve do kasnih 1990-ih godina. Mnoga su djeca bila izložena zlostavljanju, silovanju i pothranjenosti, u onome što je Komisija za istinu i pomirenje 2015. nazvala kulturnim genocidom.

 

Izvor: rs.sputniknews.com 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog