Region

Dječak kog su pretukli Albanci: Šutirali su me po glavi, pokidali lanac s krstićem i gazili ga (VIDEO)

Trinaestogodišnji Nikola Perić, koji je pretučen u selu Gojbulja kod Vučitrna, nakon saniranja povreda zadržan je u bolničkom centru u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici radi dalje opservacije.

Dječak, koji ima vidne povrede iznad oka i podlive i posjekotine na rukama i nogama, rekao je da ga je napala grupa starijih dječaka bez ikakvog razloga.

- Igrao sam fudbal sa braćom i drugarima, a onda su mi prišli neki dječaci i napali me bez ikakvog razloga. Počeli su da me udaraju, a kada sam krenuo da bježim, sustigli su me i oborili na zemlju. Onda su me udarali i šutirali po glavi, tijelu, pokidali su mi i zlatni lanac na kojem je bio krstić i gazili su ga po zemlji. Nisam mogao da vidim ko me je tačno napao - rekao je Perić za Kosovo onlajn.

Dječakov stric Aleksandar Perić rekao je da je napad na njegovog sinovca samo logični slijed događaja onog što se dešava u posljednje vrijeme u Gojbulji.

- Život Srba u Gojbulji je veoma težak i ovako nešto se i očekivalo od Albanaca koji svakodnevno provociraju. Oskrnavili su nam crkvu, oštetili groblje, gotovo svakodnevno napadaju, dolaze u selo da provociraju, a najčešće je na meti škola gdje su i Nikolu napali, kada je sa drugovima igrao fudbal - istakao je Perić.

On smatra da određenu krivicu za napade koji se dešavaju ima policija samoproglašenog Kosova, koja, kako je rekao, ne radi svoj posao kako treba.

- Došli su poslije pola sata od kad smo ih pozvali, iako je Vučitrn blizu. Gotovo uvijek kažu da nisu ništa vidjeli, ne mogu da nađu ko je to uradio, a za ovaj napad na Nikolu rekli su da je dječija tuča. Ovo nije dječija tuča, to su momci znatno stariji i veći od njega i napali su ga bez razloga što ne može da bude dječija tuča - rekao je Perić.

Prema njegovom mišljenju, cilj učestalih napada Albanaca na preostale Srbe u Gojbulji je da ih zaplaše i primoraju da im prodaju svoju imovinu i napuste vjekovna ognjišta.

- Cilj im je da nas natjeraju da im prodamo svoja imanja, da napustimo selo, ali mislim da neće uspjeti u toj namjeri - naglasio je Aleksandar Perić.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je ranije da će o ovom nedopustivom incidentu obavijestiti sve međunarodne faktore, od kojih će zahtijevati da se bezbjednosna situacija u Gojbulji, kao etnički mješovitoj sredini, shvati na najozbiljniji mogući način i da se podigne na još viši nivo.

On je poručio da je dječak napadnut juče, istog dana kada je na Kosovu i Metohiji boravio generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg, koji je očuvanje bezbjednosti i mira zacrtao kao glavni prioritet misije Kfora.

- Mi očekujemo da ta misija svoju dužnost i ispuni - poručio je Petković.

U Gojbulji živi pedesetak Srba, među kojima i desetak dječaka i djevojčica.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog