Svijet

Украјина усвојила закон о аутохтоним народима без Руса

Украјинска врховна Рада усвојила је закон о аутохтоним народима Украјине који не сврстава Русе у ту категорију.

Иницијатива за усвајање закона потекла је од предсједника Украјине Володимира Зеленског, а на ванредној сједници подржало га је 326 посланика Раде и ступиће на снагу након што га предсједник потпише, преноси Тасс.

Законом се дефинишу права аутохтоних народа етничких заједница која су настале на територији Украјине, које имају свој оригинални језик и културу, традиционалне, социјалне, културне и заступничке органе, доживљавају себе као изворни народ Украјине, представља етничку мањину у оквиру становништва земље, а немају своју властиту државу изван Украјине.

Према оваквој дефиницији закона, на Криму овај статус имају кримски Татари, Караими и Кримчаци, док се Руси не могу сматрати аутохтоним народом у Украјини, преноси Танјуг.

Иницијатива украјинског предсједника и приједлог закона наишла је на широке критике у Русији, а како је навео замјеник предсједника Државне думе Русије Петар Толстој он, „брише” из историје 20 милиона Руса.

Руска православна црква је поручила да таква одлука може да подрије стабилност и интегритет Украјине.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова примијетила је да је проблем аутохтоних народа Украјине присутан на свим међународним дебатама и да се о њему разговара у блиском контакту са руководством различитих међународних структура, а нагласила је да овом иницијативом Кијев дискриминише милионе Руса.

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да украјински закон није у складу с нормама међународног хуманитарног права и да наноси озбиљну штету руском народу, а да се његове посљедице могу упоредити са оним које оставља оружје за масовно уништење.

 

Извор: politika.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog