Kultura

Претварање жртве у звијер (ФОТО)

Дана 4. јула 2021. године Народно позориште Републике Српске ће по 23. пут отворити своја врата публици Театар феста „Петар Кочић“.

Фестивал ће бити отворен премијером представе Генетика Глембајевих Венка Андонова у режији Дејана Пројковског. Овај комад о савременом добу гледаоца ће навести на размишљање о томе колико човјек изгуби у борби за материјално.

Нимало захвална данашњица и проблеми које носи са собом, а који највише погађају породицу, послужила је као инспирација Андонову за писање романа „Генетика паса“ искоришћеног за основу драмског текста представе Народног позоришта Републике Српске.

Испреплетеност зла и ниских побуда која наводи на реализацију болесних мисли само је дио онога што ће бањолучка публика имати прилику да види на Великој сцени Позоришта.

 

Аутор комада је вођен мишљу да „данашњи Глембајеви немају аристократску жицу префињеног зла. Они су примитивци и углавном су паланчани. Припадају филозофији паланке и њима није циљ више да вам само одузму нешто, него да вас претворе у човека који ће другима одузимати исто тако као што су они одузели вама. То значи да вас претворе у себе. То значи, претворити жртву у звер која ће нове жртве претварати у нове звери, све док се на земљи не почну рађати звери уместо људи“. Крлежина филозофија зла је свевремена и нарочито препознатљива у времену када сви жалимо за нестанком универзалних људских вриједности. Управо због тога је Генетика Глембајевих представа коју ће публика можда нешто теже прихватити, али ни тренутка неће пожалити одлуку да издвоји своје вријеме и упозна се са најновијим пројектом Народног позоришта Републике Српске.

Провјерен ауторски тим, који је окупио редитељ Дејан Пројковски, а који чине сценограф Валентин Светозарев и композитор Горан Трајкоски уз помоћ бањолучког дизајнера Марка Фехера као костимографа, својим настојањем да нашој публици понуди представу која помјера границе виђеног доказао је да креативност и естетика никада не зависе само од визуре и сензибилитета појединца, него да су увијек резултат промишљања и скупа различитих фактора који не смију бити изостављени.

Редитељ Дејан Пројковски се при раду водио спознајом да „лаж данас све више пада у вредносном смислу: колико је савршенија, толико је гнуснија и морално одвратнија“ и управо је то приказао на сцени. Публику ће на смијех иза дубоке згрожености због свега што ће и гдје ће се препознати.

Глумачку екипу чине: Жељко Стјепановић, Николина Фригановић, Златан Видовићем, Сандра Љубојевић, Горан Јокић, Данило Керкез, Смиљана Маринковић, Белинда Стијак, Бојан Колопић, Владимир Ђорђевић и Огњен Копуз, а раме уз раме с њима су и студенти Академије умјетности у Бањој Луци.

Представа траје три сата и има паузу.

Претпремијера представе ће бити одиграна 3. јула на Великој сцени с почетком у 20 часова. Цијена улазнице за представу Генетика Глембајевих износи 20 конвертибилних марака.

 

Фронтал

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog