Kultura

Otvoren Teatar fest "Petar Kočić": "Narodno pozorište Republike Srpske je najznačajniji hram kulture "

Narodno pozorište Republike Srpske je najznačajniji hram kulture u Banjaluci i Srpskoj, istakla je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić na otvaranju 23. Teatar festa "Petar Kočić".

"Narodno pozorište Republike Srpske je reprezent onoga što se oduvijek smatralo državnom umjetnošću, da svojim aktivnostima profiliše suštinu nacionalne kulture", rekla je Trivićeva, obraćajući se prisutnima na ovoj manifestaciji u Banjaluci.

Ona je naglasila da ova i ovakve institucije treba da budu, i jesu, ključni arbitar, ne samo u domenu pozorišne umjetnosti, već i drugih aspekata umjetničkog izraza.

Trivićeva je navela da je Narodno pozorište Republike Srpske organizovanjem ovog teatar festa ostvarilo izuzetnu saradnju sa svim pozorištima iz regiona koja imaju tradiciju teatra.

Trivićeva je rekla da će resorno ministarstvo i ubuduće podržavati rad Narodnog pozorišta Srpske, kao nacionalnog teatra Republike Srpske.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Dodig rekla je da su umjetnost i kultura temelj svakog društva koje želi da sačuva prave vrijednosti.

"Ukoliko ste u potrazi za istinom pozorište je mjesto gdje ćete je otkriti. Samo je neophodno da pažljivo posmatrate, osluškujete i prepoznate poruke", poručila je Dodigova.

Ova manifestacija otvorena je premijerom predstave "Genetika Glembajevih", Venka Andonova, u režiji Dejana Projkovskog.

Iz ove institucije kulture su istakli da će ovaj komad o savremenom dobu gledaoca navesti na razmišljanje o tome koliko čovjek izgubi u borbi za materijalno.

Otvaranju ove manifestacije prisustvovali su i pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, predstavnici Narodnog pozorišta Republike Srpske, ljudi iz oblasti umjetnosti i kulture, te građani.

 

Izvor: srna.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog