Svijet

Upucan holandski novinar koji je istraživao ubistvo Kenedija i otmicu Hajnekena (VIDEO)

Holandski novinar Peter R. Devris (64) bori se za život pošto je ranjen iz vatrenog oružja u Amsterdamu poslije televizijske emisije u kojoj je učestvovao.

Novinar, veoma poznat u Holandiji po temama o kriminalu koje istražuje, ranjen je iz blizine u glavu.

On je prebačen u bolnicu sa teškim povredama, a pucnjava se dogodila samo nekoliko minuta pošto je izašao iz zgrade RTL-a gdje je učestvovao u popularnoj televizijskoj emisiji “RTL bulevar“.



Policija je potvrdila da je došlo do napada, a poručili su i da im se javio velik broj svjedoka koji su vidjeli pucnjavu.

Dodali su i da osoba koja se sumnjiči za napad nosi tamno zelenu jaknu.

Devris je slavu stekao još ranih 1980-ih godina kada je pratio otmicu pivarskog tajkuna Fredija Hajnekena.

Takođe, veoma zapaženo je bilo njegovo praćenje nestanka američke tinejdžerke Natali Holovej na Arubi 2005. godine, koja je kasnije proglašena mrtvom.

- Peter R. Devris je za sve nas nacionalni heroj, neobično hrabar novinar koji neprestano traži pravdu. Danas, pravda u našoj zemlji izgleda daleko. Počinjen je brutalan, kukavički zločin - rekao je gradonačelnik Amsterdama Femke Halsema.



U vezi sa ranjavanjem Devrisa uhapšena su dvojica osumnjičenih, od kojih i “mogući napadač“. Njih je policija zaustavila u automobilu na udaljenosti od 50 kilometara južno od Amsterdama, rekao je šef policije Frank Pauv. Treći osumnjičeni uhapšen je u Amsterdamu.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da je ranjavanje novinara “šokantno i neshvatljivo“, te da je u pitanju “napad na slobodu štampe, koja je od suštinskog značaja za demokratiju, ustavnu državu i društvo", prenijeli su strani mediji.

Devris je od 1995. do 2012. godine vodio popularnu kriminalističku emisiju na holandskoj televiziji koja je pokrivala poznate slučajeve iz crne hronike.

U vezi sa nekoliko slučajeva Devrisu je prijetilo kriminalno podzemlje, a prije dvije godine i sam je na Tviteru napisao da ga je policija upozorila da se nalazi na “listi za odstrel“ jednog odbjeglog kriminalca.

Holandski novinar osvojio je nagradu Emi 2008. godine za praćenje slučaja nestale tinejdžerke Natali Holovej na Arubi, koja nikada nije nađena.

Holandski novinar istraživao je i ubistvo američkog predsjednika Džona Kenedija, koje se dogodilo u Dalasu u Teksasu 1963. godine.

Devris je, zajedno sa holandskim biznismenom i ekspertom za pitanje ubistva Džona Kenedija Vimom Dankbarom napravio dvoipočasovnu emisiju o ubistvu američkog predsjednika.

Devris se u Teksasu sreo i sa nekadašnjim pripadnicima CIA i FBI, kao i sa bivšom djevojkom Li Harvi Osvalda, koji je bio osumnjičen za ubistvo. Intervjuisao je i Džejmsa Fajlsa, osuđivanog prestupnika, koji je tvrdio da je ubio Kenedija. Prema emisiji holandskog novinara, CIA i mafija su bile umiješane u ubistvo, što je suprotno sa nalazima zvanične istrage da je Osvald bio jedini umiješan u ubistvo.

Zbog prijetnji Devrisu 2013. godine osuđen je Viljem Holeder, koji je bio odgovoran za otmicu Fredija Hajnekena i trenutno je na izdržavanju doživotne zatvorske kazne zbog učešća u pet ubistava.

Riduan Tagi, kome se sudi za ubistvo i trgovinu drogom, 2019. godine demantovao je da je prijetio smrću Devrisu. Novinar je savjetovao svjedoka Nabila B. u slučaju protiv Tagija i njegovih saradnika. Te godine na ulici u Amsterdamu, ubijen je advokat Nabila B.

 

Izvor: rs.sputniknews.com

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog