EU integracije BiH

Na Jahorini održana dvodnevna konferencija “Integracije 2020-2030“

Ispuniti 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te provesti ključne reforme na putu integracija, doći do konsenzusa oko ključnih pitanja u vezi integracija, ali i dogovoriti se oko pravila igre koji su ključni radi funkcionisanja demokratije koja je trenutno u disbalansu, te vratiti odlučivanje u parlamente.

Ovo je istaknuto tokom dvodnevne konferencije „Inregracije 2020-2030“, održane 08. i 09. jula na Jahorinu, u organizaciji Centra za edukaciju „Pro Educa“.

U uvodnom dijelu diskusije, dr Srđan Puhalo je predstavio rezultate istraživanja „Koliko novinari znaju o Evroatlantskim integracijama“.

 

Panelisti na konferenciji su bili bivši ambasador BiH u EU Igor Davidović, pomoćnik ministra inostranih poslova Branimir Mandić, magistar evropskih integracija Denis Čarkadžić, šef odsjeka za NATO pri Ministarstvu inostranih poslova Momir Brajić,  profesorica Nermina Mujagić, profesor Vlade Simović i potpredsjednik Gospodarske/Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić.

U okviru panela, Zastupljenost Evroatlantskih integracija u studentskim programima, te pogled struke na organizacije uopšteno, prof. dr Vlade Simović sa fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci, naglasio je kako postoji niz predmenata u studijskim programima koji se bave Evropskom unijom i integracijama, ali niko ne uči suštinski šta integracije znače kao pojam, koji znači spajati nešto u cijelinu, te dodao, „Smatram da je poslije Rima, Evropska unija najveći sistem integracije na prostoru Evrope, takođe, ovo je prvi put da se neko udružuje demokratski. Postavlja se pitanje je šta mi udružujemo sa Evropom sa našeg aspekta. Evropska unija prije svega ima razvijen parlamentarizam, saborovanje koji je kulturološki model i kao takav se prenese na društvo koje raspravlja i odlučuje da li nešto valja i treba li da se mijenja. Mi treba da udružimo hibridu demokratiju, nerazvijen parlamentarizam sa njima, to ne ide, ne žele oni takve probleme. Mi smo podijeljeno društvo, gdje svi mi želimo tržište, prohodnost ka tržištu rada itd. Evropska unija nas neće jer smo nestabilni, jer kada se dođe do krucijalnih stvari tu prestaju integracije, i postavlja se pitanje kako ih odčepiti, Belgija je sjajan primjer, jer je uvela u praksi a kasnije i u zakon postupak tzv, 'Alarmno zvono'. Njihov pragmatizam je nama model, jer kada dođu do velikog problema oni rješavaju sitne dok se ne umore i onda dođu do toga velikog. Treba da razvijemo parlamentarizam, i sve je besmisleno ako ne dođe do izmjene izbornog zakona.“

U toku panel diskusije, Značaj integracija za privredu Bosne i Hercegovine, potpredsjednik Privredne/Gospodarske Komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić istakao je, kako je naš problem brendiranje zemlje, sve naše kompanije ispunjavaju uslove i standarde koje traži Evropska unija, ovakvu priču nećete čuti u javnosti, te naglasio, „Problem je infrastruktura države, nijednu direktivu Evropske unije nismo preuzeli u posljednih 10 godina. One bi uzrokovale da neki naši instituti preuzmu sredstva da se opreme kao u zemljama Evropske unije, i razviju svoju infrastrukturu i dobiju licencu da daju saglasnost za kvalitet robe koja se izvozi na tržište Evropske unije. Međutim, izborimo se bez obzira na sve probleme za tržište na osnovu kvaliteta. Moramo da završimo infrastrukturu kvaliteta, koja mora biti jedinstvena da bi ušli u Evropsku uniju“.

Konferenciji su prisustvovali studenti fakulteta političkih nauka te predstavnici mladih iz različitih političkih partija u BiH.

Student Pravnog fakultet u Beču i bloger Srđan Barašin ističe, „Integracije nisu jednodnevna aktivnost, nego proces u kojem mi kao akteri sami učestvujemo, a ne da očekujemo da su integracije kao takve poklon koji nam neko donosi. Mi kao mladi ljudi koji se obrazuju smo dobili šansu da razumijemo osnovne pojmove i osnovne procese, što je i suština, jer naše društvo očigledno još uvijek ne zna ni na šta se misli kad se priča o tim stvarima. Dobili smo bazu za djelovanje, da bar znamo u kom pravcu treba i može da se ide.“

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog