Vijesti

Borenović neistinito o ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja EK-a

Predsjednik PDP-a i delegat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (ZD PSBiH) Branislav Borenović komentarisao je sastanak delegacije Bosne i Hercegovine s Vijećem za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije održanog 13. 7. 2021. godine, a koju je predvodio predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

“Кada god predstavnici vlasti odu u Brisel, slušamo bajke u kojima smo mi skoro pa zemlja iz snova u kojoj se zna svaki red”, izjavio je s tim u vezi Borenović, ustvrdivši pritom da još uvijek nije ispunjen “niti jedan prioritet od njih četrnaest iz Mišljenja Evropske komisije”:

    "Tako je i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija bez srama izjavio da je proces dobijanja kandidatskog statusa BiH za EU uspješan, iako i mi i zvaničnici EU znamo da nije ispunjen niti jedan prioritet od njih četrnaest iz Mišljenja Evropske komisije."

Branislav Borenović, 14. 7. 2021.

 

U nizu analiza, kao i ocjena izjava zvaničnika u Bosni i Hercegovini, Istinomjer je pisao o tome šta su nadležne institucije u našoj zemlji u proteklih nešto više od dvije godine ispunile u okviru 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, objavljenog u maju 2019. godine.

Povodom druge godišnjice predstavljanja navedenog dokumenta, objavili smo i analizu “Dvije godine od Mišljenja EK – godine koje su pojela ‘mišljenja o Mišljenju”, te tom prilikom javnosti skrenuli pažnju i na analizu Transparency Internationala BiH, objavljenu krajem maja 2021. godine, u kojoj je takođe detaljno predstavljen presjek učinjenog kada se radi o ispunjavanju ključnih prioriteta iz Mišljenja EK-a.

U kontekstu Borenovićeve tvrdnje, podsjećamo da je u potpunosti ispunjen prioritet pod rednim brojem tri:

    "Osigurati pravilno funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje".

Mišljenje EK-a o članstvu BiH u EU, 29. 5. 2019.



Ovaj odbor formiran je 7. jula prošle godine, a ubrzo zatim usvojen je i njegov poslovnik o radu. S druge strane, još svega nekoliko prioriteta ispunjeni su samo jednim dijelom.

S obzirom na činjenicu da je iz 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji u potpunosti ispunjen prioritet pod rednim brojem tri, tvrdnju Branislava Borenovića, “da nije ispunjen niti jedan prioritet od njih četrnaest iz Mišljenja Evropske komisije”, Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog