Svijet

Predsjednik Ukrajine potpisao Zakon o autohtonim narodima u kome nema Rusa

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je Zakon o autohtonim narodima Ukrajine. Kao autohtoni narodi označeni su oni koji su se formirali na teritoriji Krima - krimski Tatari, Karaimi i Krimčaci, a Rusi nisu na spisku.

Ukrajinski parlament je 1. jula na inicijativu predsjednika usvojio ovaj zakon. Rusi nisu uvršteni na listu autohtonih naroda. Ovaj zakon određuje prava autohtonih naroda u državi.

U zakonu je navedeno šta je izvorni narod Ukrajine - to je autohtona etnička zajednica koja je nastala na teritoriji Ukrajine, ima svoj originalni jezik i kulturu, tradicionalne, socijalne, kulturne i zastupničke organe, doživljava sebe kao izvorni narod Ukrajine, predstavlja etničku manjinu u okviru stanovništva zemlje.

Odvojeno su navedeni narodi nastali na teritoriji Krima, kao što su krimski Tatari, Karaimi i Krimčaci.

Ti narodi imaju pravo na samoopredjeljenje u Ukrajini, da grade svoj politički status u okvirima Ustava i državnih zakona i slobodno ostvaruju ekonomski, socijalni i kulturni razvoj.

Dokumentom se autohtonim narodima garantuju prava da imaju svoje obrazovne institucije i da se školuju na svom jeziku, kao i da imaju svoje medije.

Država se pak obavezuje da im garantuje zaštitu od genocida.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da negativno gleda na ideju predsjednika Ukrajine Zelenskog o tome da Rusi budu isključeni sa liste autohtonih naroda u toj zemlji i naveo da podjela naroda koju pravi Ukrajina na autohtone i neautohtone podsjeća na nacističku Njemačku.

Kasnije je Putin objavio članak o Ukrajini i o odnosima Moskve i Kijeva, kao i o Donbasu, ali i porijeklu ruskog i ukrajinskog naroda.

 

Izvor: rts.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog