Društvo

Korona se ne šali, bolnice sve punije: Opaka zaraza za samo dvije sedmice odnijela 83 života

Broj kovid pacijenata u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj za samo dvije sedmice je sa 190 skočio na 472 ili za dva i po puta, a u zabrinjavajućem porastu je i broj onih koji se bore sa teškom formom kovida.

Podaci Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske pokazuju da su trenutno na respiratorima 43 pacijenta, što je tri puta više nego 23. avgusta.

U ovom peridou, SARS-CoV-2 je potvrđen kod još 2.544 osobe ili skoro 40 odsto od ukupnog broja testiranih, a kovid je, nažalost, odnio čak 83 života.

Kad se u obzir uzme rast broja novozaraženih i hospitalizovanih, Srpska već petu sedmicu bilježi pogoršanje epidemiološke situacije.

Iz Instituta zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе su upozorili da, od potvrđenog broja zaraženih dnevno, između osam i 10 odsto razvije težu kliničku sliku, odnosno mora na bolničko liječenje.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS liječi se 278 ljudi, od čega je na respiratorima 32, a na kiseoničkoj maski njih 58. Sa teškom kliničkom slikom bore se 63 osobe, dok su 33 životno ugrožene.

Prije dvije sedmice, u ovoj zdravstvenoj ustanovi bilo je 110 hospitalizovanih – 12 na respiratoru, a 30 na kiseoničkoj maski. Tešku formu kovida imalo je 26 hospitalizovanih, a 12 je bilo životno ugroženo.

Dakle, samo unazad 15 dana broj životno ugroženih u UKC RS povećao se za dva i po puta.

U UKC RS su potvrdili za Srpskainfo da porast broja kovid pacijenata bilježe od sredine avgusta. Poručili su da je, pored odziva vakcinaciji protiv korona virusa, neophodno da građani poštuju epidemiološke mjere, kako bismo koliko-toliko zaustavili dalje širenje zaraze, odnosno izbjegli scenario koji smo imali u aprilu ove ili novembru prošle godine.

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog