Društvo

Бојан Дерајић, генијалац из села Бранешци код Челинца: Десеткама исписао историју ЕТФ-а

Бојан Дерајић из села Бранешци код Челинца исписао је нову страницу историје бањалучког Електротехничког факултета (ЕТФ) поставши тек други студент у скоро шест деценија постојања ове високошколске установе са све и једном десетком у индексу.

Овај двадесеттрогодишњи младић за четири године студија у индекс је уписао 38 десетки, а успјех је крунисао чистом десетком и на дипломском. Његов успјех има посебан значај ако се у обзир узме да се Електротехнички факултет сматра једним од најтежих. Након што је завршио средњу електротехничку школу, прича Бојан за “Глас Српске”, имао је двије опције, машинство или електротехника. Ова друга опција је превагнула, а пут од тренутка када је закорачио на ЕТФ до титуле једног од најбољих студената обиљежили су предан рад и труд. То је факултет, додаје, на којем је континуитет у раду кључан.

- Одувијек сам се интересовао за технику и технологију. Изабрао сам студијски програм електроенергетика и аутоматика, а након друге године студија одлучио сам се за смјер аутоматика јер укључује доста различитих области, од рачунарства, електронике до примијењене математике - рекао је Бојан.

И док су математика и информатика баук онима са друштвених смјерова, Бојан је све то рјешавао уз велики рад, али без имало муке. Са осмијехом се присјетио једне ситуације са прве године студија.

- Када сам добио десетку из предмета математика 2, који важи за један од захтјевнијих, сједио сам у читаоници на факсу и у једном тренутку чуо сам неколико студената како причају да је неки момак добио десетку из “двице” са освојених 100 бодова. То је потрајало све док један од њих није схватио да сам то ја - казао је овај дипломирани инжењер електротехнике.

Иако се утисци након одбране дипломског рада на тему “Планирање трајекторије”, у чијем фокусу су били роботи, још нису слегли, Бојан каже да му је велика част и привилегија то што је тек други у историји факултета са оваквим успјехом.

Уз родитеље и двије сестре, који су најпоноснији на њега, Бојан не изоставља ни своју “другу породицу”, колеге из генерације са којима је дијелио студентске дане. Иако многи мисле да они који студирају електротехнику не дижу главу с књиге, Бојан каже да се дружења никада није одрекао, а опет је све стигао.

- Сви заједно смо спремали испите, радовали се, али дијелили и потешкоће. Одустајање никада није постојало као опција - рекао је Бојан додавши да планира да упише постдипломске студије.

У слободно вријеме воли да чита и да трчи. Онима који тек треба да закораче на овај факултет поручује да је најважније бити истрајан.

- Важно је вољети оно што учите и онда то нећете осјећати као неки превелики терет - истакао је Бојан додавши да му је жеља да остане на ЕТФ-у као асистент. Захвалан је професорима на пренесеном знању, а с обзиром на то да је он на све лекције одговорио за највишу оцјену, и на факултету су поносни на њега. Декан Електротехничког факултета у Бањалуци Зоран Ђурић рекао је за “Глас Српске” да је овај младић исписао нову страницу историје ове високошколске установе која постоји од 1962.

- Имали смо сјајног кандидата који је са великим успјехом, на најбољи могући начин савладао све што је предвиђено наставним планом и програмом са максималном оцјеном на свим предметима. Надамо се да ће колега Дерајић остати на факултету. Вјерујем да ћемо ускоро расписати конкурс и да ће се он пријавити и бити изабран као будући колега асистент - рекао је Ђурић.

Конкурентност

Зоран Ђурић је рекао да студенти који завршавају ЕТФ добијају веома примамљиве понуде у ИТ индустрији која се брзо развија.

- Оно што нуди факултет свршеним студентима тешко може да се мјери са тим понудама из привреде, али дајемо све од себе да задржимо најбоље - рекао је Ђурић.

 

Извор: glassrpske.com

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog