Društvo

Рок трајања бракова у Српској све краћи: Не дочекају ни прву годишњицу

Да реченицу “Док нас смрт не растави” многи супружници брзо забораве, показују подаци према којима су лани упркос пандемији и ванредним околностима тачку на брак ставила 23 пара у Српској, и то прије прве годишњице.

Према подацима Републичког завода за статистику, од 948 развода, лани се растао и 91 пар са брачним стажом краћим од двије године, док је брак 110 супружника био краћи од пола деценије.

Статистичари су израчунали и да се на окончање брака, када је ријеч о старости мушкараца, најчешће одлучују они који су загазили у пету деценију, док жене тај корак предузимају нешто раније, у периоду између 35. и 39. године живота.

Према подацима завода, током прошле године на развод су се више одлучивали они који немају дјецу, чак њих 369, док се на тај корак најтеже одлучују они са троје и више дјеце, којих је лани 28 ставило тачку на заједнички живот.

Психолог Александар Милић за “Глас Српске” појашњава да се брачна заједница заснива на првој допадљивости, која резултира пријатношћу и емоционалном везаношћу, па љубављу, али временом се људи мијењају па долази и до промјена у самом односу, који резултира разводом.

- У почетку се парови слабије познају и више су толерантни једно према другом, а неке различитости су прикривене емоционалном везаношћу и љубављу - казао је Милић.

Поучен искуствима током рада у брачним савјетовалиштима, каже да је код људи који су у процесу развода увијек једна особа та која је више психички неуравнотежена, нетолерантна, нетрпељива, преосјетљива и рањива.

- До развода често долази због мушкараца, који су ипак склонији девијантном понашању и ту се не може очекивати опстанак у браку - казао је Милић додајући да се због поремећаја у стилу живљења, коцке, пијанства, дроге или прељубе људи удаљавају једни од других, те емоционални однос прераста у “пословни”.

Коментаришући податке о броју развода прије прве годишњице, Милић каже да узрок тога може бити недовољно познавање прије ступања у брак.

- Заједничким животом упознају се особине које се њима не допадну и  проблем је често у обје особе - каже Милић истичући да на разводе неријетко утиче и околина, родитељи, родбина и пријатељи.

Социолог Ведран Француз каже да разлози за развод брака, осим нестанка љубави и интимности, често могу бити и финансијске природе.

Како истиче, људи који скупа не дођу ни до прве годишњице брака а већ се разведу, запали су у такву ситуацију због прераног и непромишљеног уласка у брак, којем често кумује и трудноћа.

- Једноставно пожуре у брак, а након неколико седмица или мјесеци схвате да су разлике огромне и да заједнички живот носи одређене терете, који ће временом бити све већи, те долази до разилажења - каже Француз.

Додаје да је предност то што су данас ванбрачне заједнице друштвено прихватљиве, јер се људи на тај начин упознају прије него што “стану на луди камен” те тај “експеримент” резултира брачном заједницом која дефинитивно дуже траје.

Дјеца

Према подацима Републичког завода за статистику, у 279 разведених бракова лани дјеца су додијељена мајци. Оцу је припало дијете у 81 окончаном браку, док није било случајева да су дјеца припала одређеној институцији.

 
Извор: glassrpske.com/Јана Кезић
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog