Kultura

Preminuo je Ivo Štivičić, autor kultne serije 'Kuda idu divlje svinje'

Da nije napisao doslovno ništa mimo serije "Kuda idu divlje svinje", Štivičić bi svejedno dovijeka zadužio hrvatsku kulturu kao malo ko prije njega, a napisao je još desetke i desetke scenarija za serije i filmove, tekstova za pozorište i televiziju, a kao urednik i savjetnik učestvovao je u stvaranju praktično svega vrijednog u istoriji Dramskog programa HRT-a.

Umro je Ivo Štivičić, najvažniji ovdašnji televizijski dramski autor, jedan od  najautentičnijih i najhrabrijih dramskih pisaca, scenarista, dramaturga, intelektualaca. 

Štivičić je svoj umjetnički svijet izgradio, prije svega, na dramskom propitivanju zla u vlasti i zla u pojedincu. Nije se postavljao kao moralni arbitar i nije presuđivao, nego je kroz pisanje nastojao razumjeti čak i ono što se čini neshvatljivim, ili jest neshvatljivo, pokušao je razumjeti iz čega izviru zlodjela političkih vladara, seoskih vucibatina, vječnih oportunista. Otud tako uvjerljivi i slojeviti karakteri u njegovim scenarijima i dramama često smještenima u vremena društvenog loma i općeg kaosa, jer u takvim vremenima iz ljudi lako izlazi ono najcrnje i ono najplemenitije.

Pripadao je nevelikom krugu hrabrih ličnosti koje su se devedesetih godina dosljedno suprotstavljale mržnji i šovinizmu, teroru i laži, uvijek na strani slabijih, popljuvanih, isključenih, prešućenih. Bio je odvažan na način da u svom javnom otporu vladajućoj moći i obmani nije vidio ništa izuzetno i nadljudsko: njemu je bilo prirodno da razvuče onaj čarobni osmijeh kao odgovor na optužbe o nedovoljnoj nacionalnoj svijesti i na opaske da bi trebao paziti što piše i govori. Ostaće trajni uzor i svjetionik i u pisanju, i u ljudskosti, i u odanosti slobodi kao preduvjetu ispunjenog života i umjetničkog stvaralaštva.


Izvor: portalnovosti.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog