Zanimljivosti

Ova fotografija već 50 godina stoji na površini Mjeseca: Priča o tome kako je tamo dospjela

Tog 20. aprila 1972. godine astronaut Čarls Djuk, član misije Apolo 16 je prvi put zakoračio na Mjesec. Imao je 36 godina i bio je u to vrijeme najmlađi čovjek koji je šetao površinom Zemljinog satelita. Ipak, ovo nije bilo jedino dostignuće kojim se Djuk upisao na stranice svjetske istorije.

Dok je šetao mjesečevom površinom Djuk je na površini satelita ostavio porodičnu fotografiju na kojoj se nalaze on, njegova dvojica sinova i supruga. Slika i danas leži na Mjesecu, piše Biznis insajder.

Na poleđini Djuk je napisao: “Ovo je porodica astronauta Čarlija Djuka sa planete Zemlje koji se spustio na Mjesec 20. aprila 1972”.

Oduvijek sam planirao da ostavim fotografiju na Mjesecu. I, kada sam je ispustio, to je bilo da pokažem djeci da sam zaista ispunio san – rekao je Djuk za Biznis insajder. 


Foto: NASA

Od tada, fotografija se našla u brojnim popularnim knjigama fotografija i postala je divan primjer “ljudske strane istraživanja svemira”, a često se nalazi i na listama “bizarnih” predmeta koje su astronauti nosili u svemir. 

Kada je Djuk trenirao da postane deo Apolo misije, većinu vremena je provodio na Floridi dok mu je porodica bila smještena u Hjustonu. Kao posljedicu toga, nije mnogo vremena provodio sa svojom djecom.

Samo da bi i oni doživeli uzbuđenje povodom onoga što njihovo otac radi, rekao sam im: "Da li biste voleli da svi sa mnom pođete na Mjesec? Možemo da se fotografišemo i tako će cijela porodica otputovati sa mnom" – ispričao je Djuk. 

Prošlo je skoro 50 godina od kako je Djuk hodao Mjesecom. Iako njegove stope vjerovatno i dalje postoje na površini Zemljinog prirodnog satelita, fotografija ipak nije u dobrom stanju.

Temperatura na Mjesecu tokom dana raste do 200 stepeni Celzijusa, a noću pada na gotovo apsolutnu nulu. Folija na fotografiji se sigurno ne ponaša dobro na takvim temperaturama. Izgledala je normalno kad sam je spustio, ali nikada je ponovo nisam vidio i pretpostavljam da je do sada potpuno izbledjela – smatra slavni astronaut.

Nažalost, danas niko ne može da utvrdi u kakvom je stanju fotografija jer od 1972. nije bilo spuštanja ljudi na Mjesečevu površinu, a slika je suviše mala da bi je vještački sateliti koji kruže oko Mjeseca uočili. 

Kako bilo, fotografija je u ono vrijeme mnogo značila Djukovoj porodici a, na kraju, to je jedino i bitno, zar ne?

 

Izvor: istorijskizabavnik.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog