Vijesti

Патријарх Порфирије: Мир и сабирање почињу од нас

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је синоћ у Бањалуци да Црква и Јеванђеље Христово позивају на сабирање, саборност и на заједницу.

- Када говоримо у тим терминима, у тим категоријама, ми не говоримо о апстракцијама, у апстрактном глобалистичком `хуманистичком` контексту. Сабирање са читавим свијетом започиње од елементарног контекста и у оквиру у којем живимо - рекао је патријарх Порфирије вечерас новинарима у Бањалуци, након заједничке вечере са највишим званичницима Републике Српске.

Патријарх Порфирије је рекао да се не можемо сабирати са неким ко је хиљадама километара удаљен одавде, ако нисмо сабрани прије свега у себи.

- У том смислу и мир о којем често говоримо не можемо реализовати у комуникацији и у договарању са људима хиљадама километара далеко од нас. Мир и сабирање почиње од нас - поручио је патријарх српски.

Његова светост патријарх српски Порфирије допутовао је синоћ у Бањалуку гдје мује свечани дочек приређен испред Храма Свете Тројице.

Српског патријарха су дочекали Његово преосвештенство епископ бањалукчки Јефрем, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, као и други представници јавног живота Републике Српске и Бањалуке.

У част доласка српског патријарха у бањалучком Храму служена је доксологија.

Патријарх Порфирије ће сутра заједно са Његовим преосвештенством епископом бањалучким Јефремом служити Свету архијерејску литургију у манастиру Милошевац у близини Приједора.

Српски патријарх је прошлог викенда боравио у посјети Митрополији дабробосанској, односно у Сарајеву и Источном Сарајеву.

 

Извор: srna.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog