Svijet

„Дејли мејл“ прогласио Тита једним од највећих убица свијета!

Један од најпопуларнијих листова на свијету британски лист Дејли мејл, објавио је листу највећих масовних убица XX вијека. Прва два мјеста припадају комунистичким лидерима, а на њој се налази и југословенски вођа Јосип Броз Тито, за кога тврде да је убио преко пола милиона „политичких противника“!

Током XX вијека свијет је био уточиште смрти и покоља невиђених размјера. То је био вијек Холокауста и два свјетска рата, вијек у коме су комунисти, нацисти, фашисти и војни дик­татори убили више од 100 ми­лиона људи. Жртве су биле из свих дије­лова свијета. Зато је јасно и одакле идеја за једном оваквом листом. На врху листе су комунистички диктатори Мао Це Тунг и Јосиф Стаљин, на трећем мјесту је Адолф Хитлер, а Јосипа Броза Тита Дејли мејл је ставио на 13. мјесто.

Већина жртава лидера ове листе, ки­неског политичара и вође кому­нистичког покрета, били су Кинези који су послије доласка комуниста умирали од глади током његовог „Великог корака напријед“ или су убијени у рад­ним камповима током Култур­не револуције. Маова владавина је довела до сиромаштва огром­ног броја људи, а процјењује се да број жртава износи 60 мили­она. Лењинов насљедник који је заузео друго мјесто на овој листи, водио је пољопривредну политику која је дове­ла до велике глади и масовног изгладњивања у Совјетском Са­везу. Стаљинове „чистке“ има­ле су за циљ рјешавање „питања“ политич­ких неистомишљеника, а мете су често бивале или погубљене или затва­ране у радне логоре. У гулазима је страдало неколико милиона људи, а укупан број Стаљинових жртви износи 40 милиона.


дејли мејл
Белгијски краљ Леополд II/Фото: Wikipedia


Нацистички вођа Адолф Хитлер заузео је треће мјесто. Најозлоглашенији злочин XX вијека, Холокауст, десио се по његовом налогу, а окрутност метода нацистичке партије и дан данас не престаје да шокира људе. Око 30 милиона људи је страдало у Хитлеровом настојању да Трећи рајх поста­не водећа свјетска сила. На четвртом мјесту је белгијски краљ Леополд II, ком се приписује одговорност за смрт осам милиона људи у колонизованом Конгу. Следи јапански војни диктатор Хидеки Тојо, Хитлеров сарадник у Другом свјетском рату, кога овај таблоид сматра одговорним за пет милиона жртава. Шести је Турчин Исмаил Енвер Паша са „салдом“ од два милиона жртава. За смрт више од милион људи, према писању енглеског листа, криви су још Пол Пот, лидер Црвених Кмера у Камбоџи, сјевернокорејски диктатор Ким Ил Сунг, Етиопљанин Менгисту Хаиле Мариам и Нигеријац Јакубу Говон. Полу Поту се приписује одговорност за ликвидације 1,7 милиона људи, Ким Ил Сунг је проузроковао је 1,6 милиона житеља Сјеверне Кореје, Менгисту Хаиле Мариам убио је 1,5 милиона политичких противника, а Јакубу Говон и његов војни режим у Нигерији су иза себе оставили око милион жртава, стоји у објашњењу ове несвакидашње топ листе. На листи највећих масовних убица Дејли мејла испред Тита су још Жан Камбада из Руанде (око 800.000 жртава) и ирачки лидер Садам Хусеин (око 600.000 жртава).

 

Мао Це Тунг

Јосип Броз Тито, лидер Комунистич­ке партије Југославије и пред­сједник СФРЈ. заузео је 13. мје­сто на овој листи. На сајту дневника Дејли мејл наводи се да је за вријеме његове владавине убијено 570.000 људи који су уједно били и жртве његове политике. Занимљиво је да се иза Тита налази зачетник фашизма у Европи Бенито Мусолини, али и Иди Амин (300 до 500 хиљада жртава), Хо Ши Мин (200 хиљада жртава), Франциско Франко (око 35 хиљада жртава) и Фидел Кастро (око 30 хиљада жртава).



Извор: hronograf.net/dailymail.co.uk
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog