Republika Srpska

Dobit banjalučkog „Vodovoda“ povećana za šest puta

Banjalučki „Vodovod“ za devet mjeseci ove godine inkasirao je 1,1 milion maraka čime je uvećao dobit za čak šest puta u odnosu na isti period prošle godine.

Finansijski izvještaj tog gradskog preduzeća pokazuje da su za devet mjeseci ove godine ostvarili poslovne prihode od 14 miliona maraka, što je za oko 480 hiljada više nego za isti period lani. Najveći dio prihoda (13,3 miliona) bio je od prodaje učinka.

Poslovni rashodi bili su 13,3 miliona KM i ostali su na istom nivou kao i prošle godine. Najveći dio troškova čine rashodi za zarade, naknade zarada i ostali lični rashodi koji iznose 6,6 miliona i manji su za oko 230 hiljada KM.

Tako su u „Vodovodu“ od januara do kraja septembra ove godine ostvarili poslovni dobitak od 727 hiljada što je značajan rast u odnosu na devet mjeseci prošle godine kada je on iznosio 186 hiljada KM.

Finansijski prihodi im nisu bili značajni (12 hiljada), dok su im finansijski rashodi bili 93 hiljada KM i odnose se na kamate.

Ono što je uticalo na poboljšanja poslovanja je rast ostalih prihoda koji su iznosili 477 hiljada i značajno su veći u odnosu na kraj septembra prošle godine kada su bili 44 hiljade. Na njihov rast uticao je rast prihoda po osnovu ugovorene zaštite od rizika i prihoda od smanjenja obaveza, ukidanja neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja i ostali nepomenuti prihodi.

Na kraju trećeg kvartala je „Vodovod“ iskazao ukupne prihode od 14,5 miliona, rashode od 13,4 miliona i dobit od 1,1 milion maraka. To je značajno veća dobit nego na kraju septembra 2020. godine kada je iznosila 185 hiljada KM.

U prosjeku su ove godine imali 342 radnika ili deset manje nego prošle godine.

U preduzeću „Vodovod“ Banjaluka nedavno je došlo do kadrovskih promjena kada je krajem avgusta Nadzorni odbor smijenio aktuelno rukovodstvo tog preduzeća i imenovano novo.

Aktuelnog direktora Zorana Popovića na toj poziciji kao vršilac dužnosti direktora zamijenio je Predrag Duduković.

Zamijenjeni su i izvršni direktori Boran Bosančić i Darijo Kuprešak, a na njihova mjesta došli su Željko Travar i Željko Raljić.

CAPITAL je objavio da je došlo i do drugih smjena, odnosno da su razriješeni svi direktori sektora.

Smijenjeni su direktor fabrike vode, sektora za održavanje, te finansijski i komercijalni direktor.

 

Izvor:capital.ba

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog