BiH

Сбербанка одлази из БиХ

Sberbank Europe потписала је уговор са АИК Банком Београд, Горењском банком Крањ и Агри Europe Cyprus Limited, за продају својих банака у БиХ, Хрватској, Мађарској, Србији и Словенији чија укупна актива је 7,3 милијарде евра, послују кроз 162 пословнице и пружају услуге за око 600 хиљада клијената, саопштено је из Сбербанке.

Како се наводи, Sberbank Europe AG одлучила је смањити своје присуство у централној и источној Европи како би се фокусирала на остала кључна тржишта и истражила нове пословне моделе.

Додали су како Сбербанка из Чешке Републике остаје у власништву Sberbank Europe и наставља са својим садашњим пословним моделом.

- Са становишта Sberbank Europe AG, након детаљне анализе и у поређењу са другим изводљивим опцијама, трансакција са АИК банком, Горењском банком и Agri Europe Cyprus Limited, показала се најатрактивнијом. Купци имају широко распрострањено пословно присуство у региону као и јасну визију будућег развоја, која подржава даљи раст банака и осигурава да клијенти и даље добијају услуге високог квалитета - наводи се у саопштењу.

Затварање трансакције подлијеже одобрењима домаћих и међународних регулатора, као и конкуренцијског вијећа, и очекује се да буде извршено током 2022. године.

Актива од око 12 милијарди евра


Према финансијским извештајима за 2002. годину Sberbank Europe која је настала преузимањем аустријске Фолксбанке 2012. године, у Аустрији, Немачкој, Словенији, Хрватској, БиХ (филијале и у Бањој Луци и у Сарајеву), Мађарској, Чешкој и Србији имала је активу око 12 милијарди евра, а ако се изузме Чешка нешто испод девет милијарди.

С друге стране, АИК банка Београд имала је активу од око две милијарде, а Горењска банка око 2,1 милијарде евра на крају 2020. године. Горењска банка остварила профит пре пореза од 23 милиона евра, а АИК банка чак 83 милиона евра, мада ту улази и скоро 40 милиона евра уплаћених дивиденди Горењске из добити остварене 2019. године.

Занимљиво је да је АИК банка платила Горењску око 110 милиона евра, а већ наредне године је кроз дивиденду вратила трећину инвестиције.

 

Извор: capital.ba 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog