Svijet

SZO: Ne zna se da li je omikron opasniji od ostalih sojeva

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je sinoć da se još ne zna da li je novi soj korona virusa omikron opasniji od prethodnih, niti se još zna da li je zarazniji u odnosu na prethodne varijante, posebno u odnosu na dominantnu deltu.

SZO navodi da istraživači u Južnoj Africi, gdje se soj prvi put pojavio, i ostatka svijeta, izvode studije kako bi bolje sagledali sve aspekte omikrona, prenio je sajt SZO.

„Broj zaraženih u Južnoj Africi raste u oblastima pogođenim ovim sojem, ali epidemiološke studije su u toku da se shvati da li je taj broj oboljelih zbog omikrona ili drugih faktora. I dalje se ne zna da li ovaj soj izaziva opasniji tok kovida. Preliminarni podaci pokazuju da postoji povećan broj hospitalizacija u Južnoj Africi, ali je to možda zbog toga što se u svijetu povećava broj oboljelih, a ne zbog omikrona. Zasad nema informacija da su simptomi povezani sa omikronom drugačiji od ostalih sojeva”, dodaje se u saopštenju.

SZO ističe da preliminarni rezultati pokazuju da možda postoji povećani rizik od reinfekcije zbog omikrona, ali su informacije ograničene.

Kada je riječ o vakcinama, SZO naglašava da radi sa tehničkim partnerima iz svijeta da shvati potencijalni uticaj soja na postojeće kontramjere, uključujući i vakcine.

„Vakcine ostaju ključne u smanjivanju težeg oblika bolesti ili smrti, uključujući i dominantnu deltu”, ističe se.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog