Region

Milanović: Baščaršija licitira žrtvama

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponovio je juče u Komiži na Visu da svaki genocid nije isti te da smatra da se u Srebrenici dogodio genocid, ali je istakao i da onda za teže zločine mora biti izmišljeno neko novo ime.

"Ovo što radi gospoda iz Sarajeva to nije službeno Sarajevo, već Baščaršija - pokušavaju od svog naroda da naprave žrtvu veću nego što jesu i upravo oni licitiraju žrtvama", rekao je Milanović, koji je ranije govoreći o Srebrenici rekao da postoje "genocidi i genocidi".

Komentarišući reakcije na njegove izjave o Srebrenici, Milanović je rekao da na to nije reagovala bošnjačka zajednica u Hrvatskoj, već, kako je rekao, neki čovjek za kojeg on nikad nije čuo.

"To je prilika da etnobiznismeni dođu do izražaja i da ih obasja sunce sa malo vitamina D. Nije se dovoljno zvati Hodžić da bi govorio u ime bošnjačke manjine u Hrvatskoj", rekao je Milanović.

Primijetio je da službeno Sarajevo ne postoji i sa žaljenjem konstatovao da bi on volio da to nije tako.

"Postoji jedna od tri strane koja govori ono što druge dvije strane ne podržavaju. Ništa od onoga što sam rekao nije bilo zlonamjerno niti pogrešno. Hrvati imaju osjetljiv stav prema optužbama za genocid. Mi smo se toga naslušali. Sad vidimo i da druga strana pokušava sebe napraviti žrtvom, što jesu, ali ne pretjerujmo. Optužbe za genocid u Jasenovcu imaju svoju mjeru, a mnogi je prelaze, govoreći o milion ubijenih", rekao je Milanović i dodao:

"Ono što se dogodilo, dogodilo se. Mnogi su sa srpske strane napravili karijeru na tome".

Ponovio je da postoje "genocidi i genocidi i žrtve i žrtve" te dodao da nije sve isto.

"Uvijek sam govorio za Srebrenicu da je genocid, ali vidim da imam posla s ljudima koji su užasno agresivni i koji žele da određuju svaku riječ kako ćeš je izgovoriti. Čovjek je rekao kako imam predrasude prema Bošnjacima. Ne, ja mislim da on ima predrasude prema Srbima i Hrvatima. To su ljudi koji govore isto kao Milorad Pupovac u ime Srba", naveo je Milanović, a prenio je HRT.

Milanović je ponovio i da Pupovac nije predstavnik Srba, već etnobiznismen, i to, kako je kazao, vrlo uspješan koji se uklopio u postojeći zakonski okvir.

 

Izvor: tanjug 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog