Region

Gradonačelnik Zagreba prisustvovao komemoraciji porodici Zec

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević odao je juče počast srpskoj porodici Zec koju su prije 30 godina zvjerski ubili pripadnici rezervnih jedinica hrvatskog MUP-a, takozvani merčepovci, ističući da se znaju počinioci i motivi, ali da za taj zločin niko nije odgovarao.

Otac Mihajlo ubijen je u noći između 7. i 8. decembra 1991. godine ispred porodične kuće, a dvanaestogodišnja Aleksandra i njena majka Marija ubijene su kod planinarskog skloništa, doma Adolfovac na Sljemenu.

Sinoć je u ovom domu održana komemoracija u organizaciji Antifašističke lige Hrvatske i Srpskog narodnog vijeća. Osim potpredsjednika hrvatske Vlade Borisa Miloševića, počast je odao i Tomašević, što je prvi put da zagrebački gradonačelnik učestvuje na komemoraciji porodici Zec.

- Ovdje stojim ponizno kao gradonačelnik Zagreba kako bih odao počast nevinim žrtavama, nevino pobijenoj porodici Zec jer svi znamo šta se ovdje dogodilo prije 30 godina, svi znamo ko su počinioci, svi znamo koji su bili motivi, a isto tako znamo da za to niko nije odgovarao - rekao je Tomašević.

On je ocijenio da je tragično da u posljednjih 30 godina nijedan gradonačelnik Zagreba nije učestvovao na komemoraciji žrtvama ovog zločina, te da se dozvoljava da tako ovakvi zločini padaju u zaborav, prenijeli su hrvatski mediji.

- Ovdje sam kao gradonačelnik zajedno sa cijelom delegacijom u kojoj je i predsjednik Skupštine Klisović jer želimo živjeti u gradu gdje je zločin-zločin, bez obzira ko ga je počinio i nad kim je počinjen i da za taj zločin počinioci odgovaraju. Ovdje sam jer smatram da ovakvi zločini ne smiju pasti u zaborav kako se više nikad u budućnosti ne bi ponovili - dodao je Tomašević.

Prema njegovim riječima, Zagreb će biti grad u kojem se svako ko ovdje živi osjeća kao u svom domu, gdje nema diskriminacije po bilo kojoj osnovi i gdje se svaki zločin kažnjava.

Komemoraciji je prisustvovao i predsjednik Srpskog narodnog vijeća  Milorad Pupovac.

U noći 7. decembra 1991. godine pripadnici jedinice Tomoslava Merčepa upali su u dom porodice Zec na zagrebačkoj Trešnjevci, nakon čega su ih uhapsili.

- Hapšenje Mihajla, oca porodice Zec, sasvim je brzo postalo javna likvidacija, a potom i otmica dva svjedoka ubistva - njegove supruge Marije Zec i njihove dvanaestogodišnje kćerke Aleksandre, probuđene ovim nasiljem iz prvog sna. Zločinačka petorka, Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola, Nebojša Hodak, Snježana Živanović u narednim su časovima majku i kćerku kombijem odveli do planinarskog doma Adolfovac na Sljemenu, gdje su obje likvidirali - navodi se u saopštenju Antifašističke lige Hrvatske i SNV-a.

U saopštenju se podsjeća da je nakon toga jedan od ubica Siniša Rimac postao tjelohranitelj ministra odbrane Hrvatske Gojka Šuška, a 30. maja 1995. godine primio Orden Nikole Šubića Zrinskog, visoko priznanje za junački čin u ratu koji mu je dodijelio tadašnji predsjednik Franjo Tuđman.

Aleksandra, Marija i Mihajlo sahranjeni su u Gornjoj Dragotinji, kod Prijedora, rodnom mjestu Mihajla Zeca.

 

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog