Društvo

Цветковић: Трагедија која не сме да се понови

БЕОГРАД - Мирко Цветковић изјавио је јуче да невине жртве НАТО бомбардовања, које је почело 24. марта пре десет година, подсећају да Србија има обавезу да се одговорно и цивилизовано бори за своје интересе и да је зато она опредељена за говор разума и правде, а не за говор оружја.


Цветковић је, на посебној седници владе посвећеној дану сећања на жртве тромесечних ваздушних НАТО удара, напад на СРЈ оценио као једну од најтрагичнијих епизода у другој половини 20. века и незаконит чин супротан међународном праву.

„Због будућности наше деце никада не смемо дозволити да се тако нешто понови. На то нас обавезују жртве, прошлост и будућност", поручио је Цветковић, а преноси агенција Танјуг.

Спомен-обележје жртвама НАТО бомбардовања код моста на Великој Морави у Варварину посетиле су јуче бројне делегације: Министарства просвете Владе Србије, Крушевца, свих општина Расинског округа, Војске Србије, локалне власти Варварина ло се, према његовим речима, може победити само разумом, а одговорне државе никада не доводе у питање опстанак свог или других народа.„Невине жртве опомињу и свет да је Србија, са дугом и немирном историјом, носећи стуб просперитета овог дела Европе", истакао је Цветковић.

Премијер је подсетио да бомбардовање није решило проблеме на Косову и Метохији и обезбедило поштовање људских права и поручио да је Србија чврсто опредељена да проблеме у својој јужној покрајини решава мирним путем и да никада не призна нелегалну независност Косова, а да се за своје интересе бори у Уједињеним нацијама.„Борећи се за своје интересе боримо се и за поштовање вредности међународног права. Бомбардовање није решило проблеме на Косову и Метохији, нити је у јужној покрајини успостављен мир и владавина права", нагласио је Цветковић.

Комеморативни скуп поводом почетка НАТО бомбардовања наше земље 1999. године јуче је одржан на друмском и железничком мосту у Грделичкој клисури на којем је 12. априла те године погођен међународни воз Београд-Солун у којем је страдало 15 недужних људи, док број несталих никада није утврђен (Фото Фонет)

Он је указао да су после војне интервенције настали етничко чишћење, грубо кршење људских права и међународних норми, нове тензије и проблеми који су се током војне кампање и после ње заоштравали.„Србија се чврсто определила да проблеме на Косову и Метохији, решава мирним и ненасилним путем и таква Србија увек ће бити партнер свима који поштују демократска начела и истинске вредности цивилизације", поручио је Цветковић.

Он је поновио да је бомбардовање Србије било незаконито, супротно међународном праву и без одлуке УН која је створена на рушевинама Другог светског рата и с циљем да се ратови не понављају, а конфликти решавају мирним путем.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog