Svijet

НАТО: Русија нарушава амерички утицај у ЕУ

ВАШИНГТОН - Амерички односи са Русијом ушли су у период "несигурности" пошто све указује на то да Москва изгледа одлучна да изазове неслагања унутар Европе и наруши амерички утицај, рекао је командант НАТО за Европу Џон Кредок.

"У предстојећим годинама биће, највјероватније, теже одржавати односе са Русијом него у било којем периоду од окончања хладног рата", наводи се у обимном извештају који је генерал Кредок поднио Одбору америчког Конгреса.

Подсјећајући на војну акцију Русије против Грузије због агресије на Јужну Осетију и Абхазију, те спор са Украјином у вези са гасом којим је прекинут доток овог енергента у Европу, Кредок наводи да поступци Москве "указују да је њена намјера да ослаби солидарност Европе и систематски смањи утицај САД" .

Упозорење команданта НАТО долази у вријеме када администрација америчког предсједника Барака Обаме покушава да смањи тензије са Русијом.

Обама треба да се по први пут састане са руским предсједником Дмитријем Медведевим на састанку Групе Г 20 у Лондону 2. априла.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog