Republika Srpska

Румунија добија кредит од 20 милијарди евра

БУКУРЕШТ - Међународни монетарни фонд је прихватио да заједно с другим кредиторима одобри Румунији стабилизациони зајам од 20 милијарди евра, за превазилажење посљедица постојеће економске кризе, објављено је данас у Букурешту.

Румунија је трећа чланица ЕУ, након Мађарске и Летоније, која је у протеклих пола године добила издашнију међународну финансијску помоћ, истиче агенција Ројтерс.

Економисти наводе да би обиман пакет спољне финансијске помоћи требало да олакша Румунији стабилизацију домаћег финансијског тржишта и битно смањи притисак на домаћу валуту леј, која је сада на готово рекордно ниском нивоу према евру.

Курс леја је незнатно ојачао, након вијести о постигнутом споразуму румунске владе са ММФ-ом, на 4,2770 за евро, према јануарских 4,3530.

Најављени пакет спољне финансијске помоћи обухвата зајам ММФ-а у вриједности од 12,9 милијарди евра и пет милијарди кредита из фондова ЕУ, а такођер и додатна средства Свјетске банке и Европске банке за обнову и развој.

Фонд је такође саопштио да је, након вишеседмичног боравка делагације ММФ-а у Букурешту, са Румунијом договорен двогодишњи "стенд бај" аранжман који би тој земљи требало да омогући постепен излазак из садашње финансијске и економске кризе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog