Nauka

У школама мање пушимо

БАЊА ЛУКА - Једна трећина популације у РС-у конзумира цигарете, од чега је 36 посто младих, али је тај број у 2008. смањен у односу на неколико година раније, рекао је данас национални координатор за контролу дувана у РС-у Дарко Марковић.

Позивајући се на истраживање проведено током прошле године у 59 основних и средњих школа, Марковић је навео да је број пушача међу школском омладином пао са 45 на 36 посто, у односу на истраживање из 2003. године.

Истраживање је проведено међу 6.141 учеником, од чега 1.867 из Бање Луке, 2.077 из других градова РС-а и 2.197 ученика из руралних подручја.

Он тврди да је и укупан број пушача у РС-у у опадању с 10 посто 2003. године на 7,2 посто 2008.

„Међутим, још није смањена кампања рекламирања дуванских производа, а истраживање је показало да је око 70 посто испитаника рекламу за цигарете видјело на билбордима или у медијима", каже Марковић и апелира на савјест грађана, али и на инспекцијске органе, да би се испоштовала забрана продаје цигарета млађима од 18 година, јер истраживање указује да је деветоро од десеторо дјеце могло слободно да купује цигарете.

Он је навео да, иако су резултати истраживања у 2008. бољи од оних из 2003. године, то је још недовољно.

„Наш циљ је да сваке године снижавамо број пушача у РС-у за два посто", казао је национални координатор за контролу дувана у РС-у.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog