Republika Srpska

Нафта још јефтинија

Њујорк / Лондон - Нафта је у сриједу појефтинила на два најважнија глобална тржишта, пратећи исти тренд са берзи акција и реагирајући на очекивани раст залиха те сировине у Сједињеним Државама.

Америчка "лака" нафта за мајске испоруке појефтинила је на берзи у Њу Јорку за 1,08 долара, на 52,90 долара за барел, након што је у уторак, у закључној трговини, била најскупља за протекла скоро четири мјесеца, преноси агенција Ројтерс.

На највећем европском енергетском тржишту у Лондону барел нафте је у сриједу на раној трговини котирао 52,47 долара, или 1,04 долара мање него претходног дана.

Нафта је од децембра поскупила око 20 долара по барелу, али даљњи осјетнији скок цијене те сировине није реалан, јер је глобална тражња ограничена, у условима све жешће свјетске економске кризе.

Експерти процјењују, осим тога, да су се залихе сирове нафте у САД-у током минуле седмице увећале за 1,4 милиона барела, што би такође требало да ограничи даљњи раст цијена.

Виктор Шумф, енергетски аналитичар компаније "Пурвин енд Герц" из Сингапура, оцјењује да ће очекивани скок залиха нафте у САД-у, које су увјерљиво највећи свјетски потрошач тог енергента, директно потакнути пад цијена.

Котације нафте су нагло увећане током минуле и на самом почетку ове седмице усљед брзог скока цијена акција, као и исказанога оптимизма берзанских мешетара око реализације плана америчке владе за опоравак домаћих банака и цијелога финансијског система.

Пад цијена нафте у сриједу дијелом је посљедица и опоравка, додуше скромнога, долара према евру и британској фунти, јер се по правилу нафтне котације крећу супротном путањом од смјера кретања курса америчке валуте.

Стручњак швајцарске компаније Петроматрикс Оливер Џејкоб упозорава, осим тога, на одлуку Кине да увећа малопродајне цијене течног горива, што може снизити тражњу нафте у земљи која заузима друго мјесто у свијету, иза САД-а, према оствареној потрошњи "течног злата".

Кина дневно троши око седам и по до осам милиона барела нафте, док САД истовремено утроши, током периода од 24 сата, троструко већу количину тог енергента.

Кларенс Чу, енергетски стручњак из Сингапура, предвиђа да ће нафта ускоро на свјетским берзама вриједити опет испод 50 долара за барел и да је осјетнији опоравак цијена на томе сектору могућ тек у другој половини ове године, под условом да се тада стање у свјетској привреди знатно побољша у односу на садашње.

Руски вицепремијер Алексеј Кудрин у уторак је такође упозорио да би најновије поскупљење нафте могло бити "привремено" јер, како је објаснио, не постоје "суштински потицаји" за даљњи раст нафтних котација.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog