Politika

Србија и БиХ о оружју

Сарајево - Делегација Министарства одбране и Војске Републике Србије коју предводи министар одбране Драган Шутановац састала се данас у Сарајеву с највишим дужносницима Министарства одбране и Оружаних снага БиХ.

Прва посјета министра одбране Србије Босни и Херцеговини била је прилика за размјену мишљења о низу питања из домена сарадње одбрамбених структура двију земаља.

Министар Шутановац истакао је у изјави за медије датој након сусрета да постоје могућности сарадње које нису искориштене у мјери у којој би то било у обостраном интересу.

"Желимо сарадњу подићи на виши ниво и сматрамо да је то интерес министарстава одбране БиХ и Србије", казао је Шутановац, наглашавајући да сарадња у вези с одбраном може допринијети сарадњи двију земаља на цивилном плану.

Потцртао је могућности сарадње у војној индустрији те на плану образовања и пружања медицинских услуга (лијечење на Војно-медицинској академији у Београду), уз увјерење да ће данашњи разговори дати додатни импулс на том плану.

На потребу јачања сарадње указао је домаћин сусрета и министар одбране БиХ Селмо Цикотић, подсјећајући на могућности које се нуде у оквиру регионалних и ширих мултилатералних пројеката и иницијатива, укључујући и мировне операције те друге области као што су размјена и школовање кадрова и заједничке активности и вјежбе.

Саговорници су оцијенили да и поред прошлости коју двије земље дијеле треба истрајати на изградњи претпоставки за бољу и просперитетнију будућност двију земаља и њихових народа.

Одговарајући на питања из домена вишкова наоружања и војне опреме те конкретно заинтересованости Србије за куповину авиона који су у власништву ОСБиХ, министар Цикотић је казао да је о томе начелно разговарано, као и о могућности да се на тој листи нађе одређени број тенкова, оклопних транспортера и артиљеријских оруђа.

По његовим ријечима, о томе ће се моћи конкретније разговарати након што Предсједништво БиХ одобри листу вишкова наоружања и војне опреме.

У том контексту, министар Шутановац је оцијенио да се ради о осјетљивом питању те да му је неопходно прићи на максимално транспарентан начин, будући да трговина војном опремом и оружјем увијек изазива велику пажњу јавности.

На питање у вези с хапшењем хашког оптуженика Ратка Младића, Шутановац је казао да су све службе, укључујући полицију, војне и цивилне институције максимално ангажоване на том плану.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog