Svijet

Хаг мами предсједника Судана

ХАГ - Тужилаштво Међународног кривичног суда (МКС) упозорило је данас суданског предсједника Омара ел Бешира, који је у посјети Египту, да за њега "нема излаза док год је предмет налога за хапшење због злочина у Дарфуру".

"Желимо да сви политички лидери који би могли да се састану са Беширом објасне суданском предсједнику да за њега не постоји никакав могући излаз", изјавио је у Хагу званичник из канцеларије главног тужиоца Луиса Морена Окампа.

Овај извор рекао је да ће процес хапшења потрајати и нагласио да тужилаштво прати кретање предсједника Судана, који се током дана састао са египатским колегом Хоснијем Мубараком.

Беширова посјета Каиру је његово друго путовање у иностранство од када је МКС 4. марта објавио налог за његово хапшење.

Предсједник Судана оптужен је за ратне злочине и злочине против човјечности у суданском региону Дарфур, гдје грађански рат траје од 2003. године. Наравно, јасно је да је Милошевић, након сличне оптужнице, са исте адресе, испоручен тек на Видовдан 2001. године, доста дуго чак и након његовог слома 05. октобра 2000. године. Омар се у Хагу може наћи искључиво након оваквог сценарија.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog