Nauka

Врели чај изазива рак грла

ТЕХЕРАН - Конзумирање врелог чаја може да изазове рак грла, објавили су данас ирански истраживачи и препоручили да се врућа пића охладе прије узимања.

Претходне студије довеле су дуван и алкохол у везу са раком грла, а сада се у истраживању чији су резултати објављени у "Британском медицинском журналу" сугерише да врела пића могу такође да повећају шансе за развој тумора.

Конзумирање чаја чија је температура већа од 70 степени Целзијуса повећава ризик од рака грла за осам пута у поређењу са конзумирањем чаја температуре испод 65 степени.

Особе које пију чај редовно мање од два минута након што га наспу у шољу пет пута повећавају ризик да оболе од рака у поређењу са особама које чекају четири или више минута, наводе истраживачи.

Британске студије сугеришу да чај треба да се конзумира када му је темпертура од 56 до 60 степени Целзијуса.

Није познато на који начин врели чај изазива рак, а једна од претпоставки јесте да узастопно термално повређивање облоге грла подстиче развој тумора.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog