Društvo

Пензија у РС, мања од пола плате

ГРАДИШКА - У Републици Српској (РС) просјечна пензија износи 42,5 одсто у односу на просјечну плату, рекао је предсједник Удружења пензионера РС, Раде Ракуљ, на сједници Удружења пензионера Градишка.
Он је истакао да је тешко пратити просјечну пензију у односу на просјечну плату, с обзиром на елементе који улазе у израчунавање просјечне плате.
- То је најнижи однос у широј регији, али то је наше насљеђе још од рата. У посљедње вријеме стање је побољшано, али још није довољно, јер се 33 одсто од 209 000 пензионера налази у стању социјалне потребе и просјечна пензија износи 335 КМ, а најнижа 160 КМ", рекао је Ракуљ.
Удружење очекује да ће бити укинут допринос који пензионери плаћају за здравствену заштиту, јер се у свијету то не плаћа. То је стечено право, као и пензија, нагласио је Ракуљ.
Он је изразио очекивање да ће бити добре политичке воље и да има простора да се у јавној потрошњи режу многи трошкови, али да се изврши рационализација непотребних трошкова, како би се за пар процената нашла средства за пензије.
Ракуљ је рекао да простора за рационализацију има у Фонду ПИО, али и у осталим сферама рада.
"Ми смо оптимисти и очекујемо да ће се до краја године ипак наћи рјешење за повећање пензија за шест одсто, о чему је било већ разговора", рекао је Ракуљ.

Предсједник Удружења пензионера Градишка Миле Турудија рекао је да је разлог што пензије не прате раст плата у неадекватној расподјели друштвеног производа и повећању броја пензионера.

Крајем децембра прошле године у Градишци је било 7 078 пензионера, од којих је 94 одсто чланова Удружења.

Општина Градишка у буџету је прошле године обезбиједила средства за различите облике помоћи и субвенције примарне здравствене заштите за пензионере до 65 година старости, субвенције накнада за кориштење услуга градске чистоће и гријања, док пензионери нису као ранијих година били ослобођени плаћања накнаде за коришћење грађевинског земљишта и комуналне таксе.

"Очекујем да ће се на локалном нивоу најугроженојој категорији пензионера обезбиједити веће субвенције у плаћању комуналних услуга, помоћ око набавке огрева и лијекова", рекао је Турудија.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog