Svijet

Канада Русији: Ми смо арктичка сила!

ОТАВА - Канадска Влада саопштила је данас да ће бранити своје сјеверне територије и воде на Арктику након што је Русија објавила план о милитаризацији своје сјеверне територије.

"Канада је арктичка сила. Влада је ангажована на заштити безбједности Канаде и реализацији суверенитета на сјеверу, укључујући канадске воде", изјавила је портпарол Министарства спољних послова Кетрин Лубије.

Она је рекла да Канада планира да купи бродове за патролирање водама Арктика, изгради луку и мрежу за прислушкивање у том региону, те да обавља годишње војне вјежбе и повећа број ренџера који надгледају арктичку границу.

Претходно је Русија објавила план о претварању Арктика у своју "водећу стратешку ресурсну базу" до 2020. године, како би у њој стационирала трупе.

Стратегија Русије у нафтом богатом региону на сјеверу усвојена је прошле године, а сада је објављена на интернет сајту националног савјета безбједности.

У документу се наводи да је један од главних циљева Русије да у арктичкој зони размјести трупе које би биле способне да гарантују војну безбједност.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog