Nauka

Ускрснуће хладне фузије

САН ДИЈЕГО- Истраживачи наводе увјерљиве научне доказе о постојању ниско-енергетске нуклеарне реакције /НЕНР/, процесу који се некад називао "хладна фузија", а који обећава могућност новог извора енергије!

Група научника описује први јасно видљив доказ на "НЕНР направе" могу произвести неутроне, субатомске честице које научници виде као увјерљив доказ дешавања нуклеарних реакција.

НЕНР могу потенцијално обезбиједити друштву 21. вијека неограничене и за околину чисте енергетске изворе за производњу електричне енергије, кажу истраживачи. Извјештај о томе представљен је на 237. годишњем националном сусрету Америчког хемијског удружења.

"Ово је први научни извјештај о производњи високо енергетских неутрона из НЕНР направа", каже Памела Мозиер-Бос, доктор наука из Центра ратне морнарице у Сан Дијегу.

Први извјештај о "хладној" фузији представљен 1989. (Мартин Фришман и Стенли Понс) био је свјетска сензација. Фузија је енергетски извор сунца и звијезда. Научници већ годинама покушавају да произведу енергију из горива (којег има у изобиљу) деутеријума који се може издвојити из морске воде.

Сви су мислили да је потребно имати софистициране нове врсте нуклеарних реактора способних да издрже температуре од десетина милона степени Фаренхајта. Понс и Фришман су, међутим, тврдили да су постигли нуклеарну фузију на компаративно "хладним" собним температурама - у простој лабораторијској направи названој електролитичка ћелија...Али други истраживачи нису успијевали поновити експеримент.

У новој студији Мозиер - Бос и колеге су уметнули електроде сачињене од жице никла или злата у раствор паладијум хлорида помијешаног са деутеријумом или "тешком водом" у процесу названом "ко-депозиција". (Појединачни атом деутеријума садржи један неутрон и један протон у својој језгри).

Пропустили су електричну струју кроз раствор, и изазвали брзу реакцију. Онда су користили специјалну пластику ЦР-39, да ухвате и прате кретање високо енергетских честица које би могле бити емитоване за вријеме реакције, укључујући неутроне емитоване у току фузије атома деутеријума.

На крају експеримента, испитали су пластику помоћу микроскопа и открили отиске "троструких трагова", ситни скуп удубљења. Истраживачи кажу да су трагове оставиле субатомске честице са неутронима који су ударили у пластику.

Мозиер - Бос и колеге вјерују да су неутрони настали у нуклеарним реакцијама, можда, при комбиновању или фузији деутеријумових језгра.

"Ако имате реакцију фузије, онда ту морају бити неутрони. Сада имамо доказ присуства неутрона у НЕНР реакцијама" - наводе научници.

Тим сада истражује овај феномен да би дошао до бољег разумијевања како тачно функционише НЕНР, што је кључ његовог оспособљавања за практичне сврхе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog